Exili

El missatge de Rufián a Asens que ha enervat Junts: "Deixa d'anar tant a Waterloo, va"

Els de Puigdemont demanen a Aragonès que faci rectificar el líder d'ERC a Madrid

2 min
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en el ple del deia 26 de maig.

BarcelonaUn cop finalitzada la sessió del Parlament les càmeres han captat una situació tensa a dins l'hemicicle: la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el cap de files de Junts a la cambra, Albert Batet, i el vicepresident, Jordi Puigneró, han conversat una bona estona amb el cap de l'executiu català, Pere Aragonès, gesticulant en algun moment amb indignació. Per quina qüestió? No només l'acord sobre el català –ara pendent del Consell de Garanties Estatutàries– ha sobrevolat l'ambient del ple del Parlament aquest dijous, sinó que a partir del migdia hi ha hagut una altra situació candent: les paraules de Gabriel Rufián al Congrés de Diputats sobre l'expresident Carles Puigdemont. Els tres alts dirigents de Junts han aprofitat el final del ple per traslladar una queixa formal al president per l'actitud del seu líder a Madrid envers l'exili i han demanat una "rectificació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el debat que hi ha hagut a la cambra espanyola, on ha comparegut per l'espionatge el president espanyol, Pedro Sánchez, el líder d'Esquerra a Madrid ha entrat en un intercanvi de retrets amb el president d'Unides Podem, Jaume Asens, i li ha acabat etzibant la següent frase a l'advocat dels comuns: "Deixa d'anar tant a Waterloo, va". El portaveu d'En Comú Podem havia retret als republicans que suggerissin que Ada Colau s'havia aprofitat de l'espionatge a l'independentisme en plenes negociacions per formar govern a la capital catalana. "És molt lleig", ha dit Asens.

La reacció de l'expresident Carles Puigdemont no s'ha fet esperar a Twitter. "Anar a Waterloo a fer política només molestava als qui ens volen aïllar i empresonar. Veig que ara molesta a ERC. Em sap molt de greu", ha dit. També han contestat altres dirigents de Junts, com la mateixa presidenta del Parlament, Laura Borràs. "Això és especialment revelador d’un dels principals obstacles de l’independentisme: un odi que consumeix els qui el senten i per ells faran, però que ens enverina com a col·lectiu", ha resolt. I el portaveu de Junts, Josep Rius, ha afirmat: "El balanç d'ERC d’aquests darrers anys al Congrés és zero per a Catalunya: ni diàleg, ni llengua, ni reforma del Codi Penal, ni amnistia, ni referèndum. Més Waterloo i menys Madrid".

El malestar a Junts no només s'ha visualitzat públicament sinó que s'ha fet saber al president, Pere Aragonès, en la conversa a l'hemicicle i també ho ha fet el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, al més alt nivell a través dels òrgans de coordinació de la coalició ERC-Junts. "Són declaracions intolerables i innecessàries", afirmen fonts de Junts.

No és el primer cop que Junts topa amb Rufián per les declaracions que fa a Madrid sobre Puigdemont. L'últim cop va ser per les referències que va fer el líder republicà sobre l'entorn de l'expresident i els eventuals contactes amb el Kremlin. "Són senyorets que es passejaven per Europa pensant que eren James Bond", va dir en aquell moment. Això també va enervar les files de l'excap de l'executiu català, que en aquell moment també va demanar una rectificació amb el líder d'Esquerra a Madrid.

Rufían carrega contra Junts: "Són senyorets que es passejaven per Europa pensant-se que eren James Bond"
stats