Política 08/01/2020

Aragonès afirma que farà "funcions administratives" si Torra és inhabilitat

JxCat retreu a ERC que no tingui en compte l'acord parlamentari per blindar el president

Ara
2 min
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en una roda de premsa.

BarcelonaSi el president de la Generalitat, Quim Torra, és inhabilitat de manera ferma, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, assumirà les "funcions administratives" del cap de l'executiu mentre el Parlament no en tria un substitut. Aquest és l'escenari que ha plantejat el mateix Aragonès en una entrevista a Catalunya Ràdio i que, segons ha explicat, és el que recull la llei de la presidència i el reglament del Parlament. "En aquest període d'interinatge, les funcions administratives les assumeix el vicepresident, com quan el president està de viatge", ha explicat Aragonès. De fet, el vicepresident del Govern ha recordat que, amb una inhabilitació ferma, Quim Torra ja no podria convocar eleccions i, per tant, hauria de ser el Parlament qui n'escollís el substitut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escenari de la inhabilitació ferma arribaria en el cas que el Tribunal Suprem confirmés la condemna d'un any i mig d'inhabilitació que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al desembre i, desestimés, per tant, el recurs plantejat per la defensa de Torra. La Junta Electoral Central (JEC), però, es va avançar al Suprem i va resoldre els recursos de PP i Ciutadans que demanaven la inhabilitació immediata del president de la Generalitat. Una decisió que ha estat censurada per Aragonès, que ha considerat una "ingerència" de l'òrgan electoral en les competències del Parlament de Catalunya i la legislació catalana. "Les causes de cessament estan taxades per llei [...]. La JEC s'ha atribuït unes competències que no té", ha criticat Aragonès.

En aquest sentit, ha recordat que la sentència del TSJC no és ferma i que està pendent del recurs del Suprem. "Espero que el Suprem doni la raó al president de la Generalitat. No té sentit que mantenir una pancarta pugui inhabilitar un president", ha afirmat. I ha afegit: "Torra ha de poder acabar la legislatura, no té sentit des del punt de vista democràtic treure un president pels fets que van passar". Malgrat tot, el vicepresident del Govern sí que s'ha posat en l'escenari d'una inhabilitació ferma de Torra i ha recordat el que estableix el reglament del Parlament i la llei de la presidència.

Batet retreu a ERC que obviï la resolució aprovada dissabte al Parlament

Les paraules de Pere Aragonès no han agradat al president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet. El diputat independentista ha fet una piulada a Twitter en què ha retret a ERC que no tingui en compte la resolució conjunta que els tres grups independentistes (JxCat, ERC i la CUP) van votar en el ple extraordinari de dissabte i en la qual es reafirmava Torra com a president de la Generalitat l'endemà de la decisió de la JEC. "I el que vam votar dissabte al Parlament?", ha preguntat Batet. "No donem per fet certes coses", ha afegit, després de recordar que la resolució aprovada reclamava complir la llei de la presidència i el reglament del Parlament i afirmar: "El Parlament s'ha de plantar com ho ha fet el Parlament Europeu".

També ha criticat les paraules d'Aragonès el diputat de JxCat Francesc Dalmases. "El Parlament és sobirà i és qui nomena el president de Catalunya. Dissabte vam refermar per majoria absoluta la condició de diputat del president", ha afirmat Dalmases en una piulada a Twitter.

stats