Aragonès impulsarà l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació abans de reunir la taula de diàleg

El president anuncia que té previst viatjar en les pròximes setmanes a Waterloo per reunir-se amb Puigdemont

3 min
Pere Aragonès, a les escales del Parlament

El nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, que avui prendrà possessió del càrrec, ha anunciat que impulsarà l'Acord per l'Amnistia i l'Autodeterminació, previst en l'acord de govern amb JxCat, abans de tornar a reunir la taula de diàleg entre governs. "La nostra voluntat és iniciar aquesta mesa de negociació al més aviat possible, i si és abans de l'estiu millor, però abans vull posar en marxa l'acord nacional per l'autodeterminació i l'amnistia", ha revelat en una entrevista a RAC1. Aragonès ho ha justificat per la necessitat d'arribar a la taula de diàleg amb el màxim consens possible. "A la taula de diàleg no només hi ha d'anar el Govern, la idea és compartir propostes amb partits i entitats per posar de manifest que al darrere de les nostres demandes hi ha la societat civil mobilitzada", ha exposat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president electe, que ha explicat que s'ha intercanviat algun missatge amb el president espanyol, Pedro Sánchez, després de ser investit, ha revelat també que pensa mantenir una conversa amb el líder socialista aquesta mateixa setmana i que vol reunir-s'hi abans de la segona trobada de la taula de diàleg. "Seria lògic que ens trobéssim abans de tornar a convocar la mesa de negociació", ha dit. En aquest sentit, ha exposat que els fons europeus per fer front a la pandèmia i la resolució del conflicte polític són els dos eixos centrals sobre els quals pivotarà la seva conversa amb Sánchez.

Aragonès ha deixat clar que rebutja una consulta sobre un nou Estatut després que s'hagi especulat que el govern espanyol podria posar sobre la taula recuperar el text del 2006 que va ser retallat. "El referèndum ha d'incloure l'opció de la independència", ha advertit. Tot i remarcar que ERC no renuncia a la via unilateral per assolir la independència, el cap de l'executiu ha recordat que la lluita amb l'Estat és desigual. "L'Estat té les eines per ser unilateral. Nosaltres necessitem enfortir la posició a nivell internacional i intern per ser més forts", ha afirmat abans de concloure que "no és tant el que vulguis fer, sinó què pots fer ara i com t'has de preparar". Com ja va fer durant el debat d'investidura, Aragonès ha tornat a reivindicar la via escocesa: "L'Estat s'ha d'atrevir a guanyar un referèndum sobre la independència amb un projecte alternatiu". Justament avui  el Consell per la República ha reclamat al Govern que no renunciï a "cap de les vies democràtiques i pacífiques per aconseguir" la independència i "no limitar l'estratègia només a una negociació amb l'Estat espanyol, que probablement no garantirà el dret a l'autodeterminació de Catalunya".

Aragonès, que també ha explicat que l'expresident Carles Puigdemont el va felicitar després de convertir-se en el nou president, ha revelat que pensa desplaçar-se a Waterloo en les pròximes setmanes per abordar la situació política. Sobre l'ascendència que Oriol Junqueras pugui tenir sobre ell, ha rebatut que no li caldrà "matar el pare" perquè comparteixen "la mateixa visió" i que els seus rols seran "complementaris", i ha separat de manera clara Govern i partit. Pel que fa a la composició del nou Govern, el president no ha volgut concretar quins seran els nous consellers i ha anunciat que es faran públics aquest dimarts. Sí que ha avançat que el seu Govern tindrà una portaveu, que serà una dona però que no serà consellera, com havia passat fins ara. Així mateix, ha afirmat que aquest 2021 hi ha d'haver "més recursos per al pla de rescat social i la reactivació econòmica" si no s'aconsegueix aprovar uns nous pressupostos per a aquest any.

La Moncloa demana a Aragonès "visió d'estat" per "rebaixar la tensió política"

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha "felicitat" Pere Aragonès per la presa de possessió com a president de la Generalitat, i li ha demanat que tingui "visió d'estat" perquè la seva gestió "permeti rebaixar la tensió política, que dura massa anys", i poder solucionar "els problemes d'Espanya". Campo ha volgut recordar al 132è president de la Generalitat que "en democràcia els desitjos tenen articulació a través de l'ordenament jurídic" i ha afirmat que a ell com a ministre li toca "fer una crida a l'ordre constitucional" perquè la convivència s'assoleix "només" en el marc de la "llei".

Respecte als indults ha afirmat que "seria irresponsable fer un pronunciament" per la seva banda, "perquè cal esperar els informes del Suprem". Ha volgut remarcar que els expedients són per a cadascun dels presos i "tenen vida pròpia", i ha demanat "serenitat" davant un procés que està reglat. Un cop disposi dels informes del Suprem, ha dit, elevarà "la proposta al consell de ministres", on "hi haurà un debat" i "allà es veurà la posició del govern" espanyol. En tot cas "són instruments previstos a la llei i per tant cal veure'ls amb naturalitat, sigui favorable o desfavorable; no ens hem d'espantar dels instruments que estan previstos normativament", ha remarcat.

stats