Pere Aragonès i Pedro Sánchez es reuniran dimarts a la Moncloa

És la trobada prèvia a la reunió de la taula de diàleg, que no s'espera abans del setembre

3 min
Pedro Sánches i Pere Aragonès se saluden durant un acte de Foment del Treball a Barcelona.

Barcelona / MadridDimarts que ve hi ha dues cites marcades en vermell al calendari i totes dues tindran lloc a Madrid. La primera era una incògnita fins aquest dimecres: la Moncloa ha anunciat que el president espanyol, Pedro Sánchez, es reunirà a partir de les 17 h amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Serà curiosament 29 de juny, Sant Pere. És la trobada pendent des que Aragonès va ser investit i arriba immediatament després de la concessió dels indults als nou presos polítics. La segona cita ja estava prevista des de fa algunes setmanes: una quarantena d'alts càrrecs de la Generalitat, incloent-hi precisament alguns dels presos polítics, compareixeran davant del Tribunal de Comptes per conèixer la milionària fiança per l'acció exterior de la Generalitat.

La Moncloa no volia que els indults es poguessin interpretar com una contrapartida a la reunió entre els presidents i, per això, s'ha posat a l'agenda una setmana després. Serà el preludi de la taula de diàleg entre governs, que s'hauria de reprendre no abans del setembre, segons fonts del govern espanyol. Per no donar una imatge de concessions a l'independentisme, la Moncloa no només ha anunciat la reunió amb Aragonès, sinó també la que mantindrà el 9 de juliol amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Les dues trobades, diu el govern espanyol, s'entenen "com un intercanvi sobre les principals necessitats i aspiracions dels ciutadans de Catalunya i Madrid".

L'última reunió bilateral entre Sánchez i un president de la Generalitat data del febrer de l'any passat, quan es va trobar amb Quim Torra, també com a preludi del que unes setmanes més tard, a Madrid, es convertiria en la primera i fins ara única reunió de la taula de diàleg. Ara, l'alliberament dels presos polítics capitalitza l'actualitat i Aragonès pretén que no s'interpreti com el final del camí, sinó tot just com el principi de la nova etapa de negociació que espera afrontar amb l'executiu espanyol. Sánchez també ho veu com un punt de partida en el seu projecte de "reconciliació", malgrat que ha advertit des del primer moment que no hi ha lloc ni per a l'amnistia ni per a l'autodeterminació, les dues reivindicacions fonamentals de l'independentisme.

Un anunci diferent

Sánchez i Aragonès van pactar que es trobarien aquest mes de juny en la trucada telefònica que van mantenir a principis de mes -el dia 4-. En els últims dies els contactes entre els equips dels dos presidents s'havien intensificat, tot i que aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va assegurar que encara no hi havia cap concreció i la reunió es faria "en els propers dies" o fins i tot "setmanes". Aquest dimecres, però, ja s'ha fet pública la data definitiva. L'encarregada d'anunciar que seria el dia 29 ha sigut exclusivament la Secretaria d'Estat de Comunicació, quan normalment es comunica per dues vies: per una banda ho fa el govern espanyol, com avui, però per l'altra també ho fa públic la Generalitat. El Govern era partidari de fer l'anunci un altre dia, ja que volia que aquest dimecres fos un dia exclusiu per celebrar la llibertat dels presos polítics.

Aragonès anirà a aquesta a reunió fonamentalment amb dues carpetes. La primera per parlar del Procés, fent bandera d'una amnistia i una autodeterminació de les quals el PSOE no vol ni sentir-ne a parlar. Però també una segona, en aquest cas per abordar qüestions competencials i d'inversions, en les quals sí que hi podria haver més sintonia. Per exemple, el president republicà vol parlar de la gestió dels fons europeus -perquè la Generalitat pugui assumir la gestió directa d'una part- i de la reforma de l'aeroport del Prat.

stats