Arrimadas desferma una altra crisi interna a Cs

La polèmica pel trencament amb el PP arriba després del fracàs de les eleccions a Catalunya

i
ANNA MASCARÓ
3 min
La líder de Cs, Inés Arrimadas, 
 I el del PP, Pablo Casado, ahir a l’acte d’homenatge 
 A les víctimes de l’11-M.

BarcelonaLa decisió d’Inés Arrimadas d’impulsar una moció de censura a Múrcia es va anunciar al xat de l’executiva el mateix matí de dimecres, poc abans que els mitjans publiquessin la notícia. Tot i que a Madrid alguns ho sabien des de la nit anterior, recorda una veu coneixedora, les negociacions es van portar amb “extrema discreció”, i els titulars també van agafar per sorpresa molts dirigents de la formació a la capital espanyola. Com al País Valencià, on molts diputats es van assabentar de la ruptura del govern madrileny enmig d’un ple, segons una font. Ni la manera de comunicar la decisió ni el fet que es prengués sense debat han sigut ben rebuts internament. S’hi suma l’error de càlcul de no haver previst la maniobra del PP a la Comunitat de Madrid, que va convocar eleccions anticipades com a reacció al trencament de Múrcia. La ja fràgil cohesió interna del partit torna a patir convulsions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De portes endins, dimecres es va repetir una seqüència similar a la que va seguir la patacada del 14-F. Alguns càrrecs autonòmics van expressar públicament descontentament. El líder de Cs al País Valencià, Toni Cantó, va demanar una “convocatòria urgent” de l’executiva. Com després de les catalanes, una de les figures qüestionades és Carlos Cuadrado, que en els últims mesos ha liderat l’estratègia del partit. “Ha faltat estratègia, comunicació, diàleg”, lamenta una veu de l’Ajuntament de Madrid, que considera que es podrien haver explicat millor els motius de la moció a Múrcia per evitar un efecte dòmino. Precisament la vicealcaldessa, Begoña Villacís, va comparèixer amb José Luis Martínez-Almeida per assegurar la continuïtat del govern municipal. Una bona relació que tem veure tensionada ara que la presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha cessat els consellers de Cs -el ja exvicepresident, Ignacio Aguado, li va desitjar que “ho pagui a les urnes”-. “Si governen el PSOE i Podem a la Comunitat, ens heu fotut”, va deixar anar ahir Villacís al líder del PP, Pablo Casado, en un acte de record a les víctimes de l’11-M.

Arrimadas diu que va avisar el PP

Arrimadas va acusar aquest dijous Ayuso d’“irresponsable”. Segons va dir a Antena 3, ella havia traslladat a Casado que la moció a Múrcia no implicaria canvis a Madrid. “Entenia que ells també complirien la seva part”, va lamentar.

El PP ha declarat la guerra a Cs. El secretari general dels populars, Teodoro García Egea -murcià-, va obrir la porta dimecres a “tots els militants i dirigents de Cs defraudats amb Arrimadas”, i dijous Ayuso va dir a esRadio que intentarà “comptar” amb gent de Cs a la llista. Fonts del PP i de Cs expliquen que hi ha contactes i que es podrien donar els salts d’un partit a l’altre.

Justament, el PSOE va presentar una moció de censura contra el govern del PP i Cs a Castella i Lleó sabent que necessita el vot de quatre diputats taronges. Encara que Arrimadas i el vicepresident Francisco Igea han descartat donar-li suport, fonts de Cs a la comunitat són conscients que hi podrien haver sorpreses. “N’estic fins als collons de tots nosaltres”, va lamentar dijous el diputat de Cs a Andalusia Fran Carrillo, citant el primer president de la Primera República, Estanislau Figueras. “Enmig d’una pandèmia estem parlant de canviar governs, mocions de censura i avançaments electorals”, va criticar. El líder regional, Juan Marín, va tancar files amb Arrimadas, però és evident que el cop d’efecte a Múrcia ha fet sagnar ferides que no estaven tancades.

Míting multitudinari d’Abascal a Múrcia l’endemà de la moció

Pablo Casado i Inés Arrimadas van coincidir dijous -tot i que no es van saludar- en un acte organitzat per l’Associació de Víctimes del Terrorisme al parc d’El Retiro de Madrid el dia que es complien 17 anys dels atemptats de l’11-M. Allà no hi era Santiago Abascal, que va plantar-se a Múrcia, on va convertir una roda de premsa en un míting multitudinari contra la moció de censura del PSOE i Cs a la comunitat, sense respectar cap distància de seguretat ni límit d’aforament. El líder de Vox va acusar el PP d’irresponsabilitat per no haver convocat eleccions com ha fet Isabel Díaz Ayuso a Madrid. L’actual president de Múrcia, Fernando López Miras, necessita tres vots extra per garantir-se la continuïtat i curiosament no ha cessat dos dels consellers de Cs, tot i que ha negat que hi tingui res a veure.

stats