Ciutadans
Política 12/01/2023

La llista d'Arrimadas s'imposa a les primàries de Ciutadans

La candidatura oficialista encapçalada per Vázquez i Guasp supera l'opció crítica de Bal

3 min
Inés Arrimadas a la final de campanya de les primàries

BarcelonaSense sorpreses però amb el partit dividit. Inés Arrimadas s’ha tornat a imposar en l’enèsima crisi interna de Ciutadans i la seva llista ha superat les dues llistes crítiques, com era de preveure. La líder s’aparta de la primera fila orgànica per donar pas a l’eurodiputat Adrián Vázquez i la coordinadora del partit a Balears, Patricia Guasp, que ocuparan respectivament el càrrec de secretari general –el que concentrarà més poder– i el de portaveu polític, però manté el control de l’aparell entre bastidors (va tenir un paper protagonista en l’elaboració de la candidatura) i també com a portaveu de Cs al Congrés. Després d’una dura batalla entre Arrimadas i qui fins fa poc era la seva mà dreta, Edmundo Bal, Cs encara el final del seu procés de refundació amb un regust agre, sense haver assolit la unitat interna que tantes vegades s’ha receptat. L'oficialisme ha quedat primer, amb un 53,25% dels vots, però l'equip de Bal n'ha obtingut el 39,34%, i la tercera llista en discòrdia, liderada pels desconeguts Laura Alves i Marcos Morales, s'enfila fins al 7,41%. La participació ha estat del 49,65%, menys de la meitat dels 7.642 afiliats que tenien dret a vot en el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les primàries, que s’han celebrat aquest dijous, aclareixen només una part de l’embolic en què està immers Ciutadans, en una lluita desesperada contra l’extinció. Estableixen el comandament de l’estructura interna del partit, amb un model de bicefàlia, i avalen la proposta de l’equip de refundació que Arrimadas va nomenar al juny per mirar de reflotar el partit. Les primàries situen Vázquez, que el mes d’agost passat va substituir Luis Garicano al capdavant de la delegació de Cs a Brussel·les, a la sala de màquines del partit taronja. Des del Parlament Europeu Vázquez va presidir la comissió que tractava el suplicatori de l’expresident Carles Puigdemont. Qui el coneix destaca la seva "ambició", qualitat que el podria portar al xoc amb Arrimadas si ella, com denuncien els partidaris de Bal, intenta mantenir el control de l’aparell. Per la seva banda, Guasp es manté de moment com a diputada al Parlament balear. En declaracions als mitjans després de conèixer els resultats, Guasp ha instat els seus contrincants a "acceptar" la victòria, i ha assegurat que arrenquen el mandat amb voluntat de "sumar". Per la seva banda, Arrimadas ha instat en un tuit a "treballar tots junts de cara a les eleccions del maig", en referència a les autonòmiques i municipals.

Bona part d’aquest grup de la refundació (que s’autoanomenava G8) són de la llista oficialista o hi han donat suport, com ara la vicealcaldessa de Madrid, Begoña Villacís, i el diputat al Congrés Guillermo Díaz, l’únic suport que li queda a Arrimadas al grup parlamentari. Això es criticava des dels afins a la llista de Bal: "No pot ser que el grup de la refundació sigui a la nova candidatura, és una estafa", denuncia una font taronja. Faltarà veure a partir d’ara quin encaix es busca al partit als adscrits a la llista de Bal, que progressivament es va anar distanciant d’Arrimadas per discrepàncies sobre la refundació i l’estratègia a seguir al Congrés. "Dins de l’executiva ja anava expressant discrepàncies", assenyala una veu, abans d’enfrontar-s’hi obertament, amb poques esperances d’èxit, ja que en els processos interns qui controla l’aparell acostuma a obtenir el millor resultat. La seva mà dreta, Santiago Saura, és un regidor madrileny que es va afiliar al partit el 2006 a Catalunya i manté bones relacions amb l’antic sector crític de la formació. Bal encara pot presentar-se a les primàries per encapçalar la llista del partit a les eleccions generals, la qual cosa podria obrir un altre cisma. Aquest dijous s'ha limitat a felicitar els guanyadors a les xarxes i a comprometre’s a ser "la veu" dels que li han donat suport.

El diputat ha reivindicat durant la campanya la formació com una frontissa entre el PP i el PSOE, un discurs insistent que aparentment no difereix significativament dels plantejaments de Vázquez. Amb tot, hi ha una qüestió de fons que plana sobre les declaracions creuades: la por dels partidaris de Bal que la llista d’Arrimadas busqui una entesa amb el PP, cosa que aquesta nega taxativament. Sigui com sigui, Bal no se n'ha sortit. La tercera candidatura, anomenada La Base del Canvi, liderada per Marcos Morales, un afiliat de Múrcia, i la regidora de l'Ajuntament d'El Álamo (Madrid) Laura Alves, ha dividit el vot crític. Al llarg del cap de setmana el partit celebrarà un congrés per consolidar el gir un cop renovada la cursa per la subsistència.

stats