Partits polítics
Política 05/12/2022

Arrimadas es resisteix a caure i plantarà cara per controlar Cs

Presentarà candidatura si Edmundo Bal no fa un pas enrere

3 min
La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, aquest dilluns en roda de premsa

MadridInés Arrimadas mantindrà el pols per liderar Ciutadans amb qui fins fa poc era la seva mà dreta, Edmundo Bal. L'actual presidenta del partit ha anunciat que presentarà la candidatura per continuar encapçalant el partit si el portaveu del Congrés no renuncia a la intenció de pilotar Ciutadans. L'objectiu, segons ha explicat Arrimadas en roda de premsa, no és arribar a aquest escenari, sinó que fructifiqui la candidatura "unitària" que promou des de fa setmanes. Una llista en què Arrimadas vol que també hi sigui Bal, que divendres va anunciar la intenció de liderar el partit. Aquesta tarda, tots dos s'han reunit durant una hora al Congrés per intentar acostar posicions cap a una candidatura unitària i l'entorn d'Arrimadas hi veu "avenços". També Edmundo Bal.

Inés Arrimadas i Edmundo Bal, la setmana passada al Congrés de Diputats

De moment, però, tot continua obert. "Només en el cas que Edmundo Bal no recapaciti i no retiri la candidatura, només en aquest cas, presentaré la meva llista a l'assemblea", ha afirmat la líder taronja aquest matí. L'actual presidenta del partit, doncs, es resisteix a caure davant la batalla interna que li ha obert el seu "amic" i "mà dreta", Edmundo Bal, com s'ha encarregat de recordar diverses vegades durant la roda de premsa. La líder taronja ha admès que en les últimes setmanes han mantingut "discrepàncies importants" en normatives del govern espanyol, com és el cas de la llei del només sí és sí. Arrimadas no era partidària de votar-hi a favor, a diferència de Bal. De fet, la diputada Sara Jiménez fins i tot va participar en la fotografia unitària de diversos grups en suport a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, després de l'últim atac masclista de Vox. Una imatge avalada per Bal.

"Hem tingut discrepàncies importants en qüestions molt importants relacionades amb lleis molt conflictives, això és cert, però ni això pot portar el partit a la ruptura i encara menys en aquest moment", ha subratllat Arrimadas. En aquest sentit, ha insistit que fa setmanes que treballa per una "candidatura d'unitat", de la qual Bal era "plenament coneixedor". La candidatura hauria d'incorporar "nous perfils" i hauria d'estar formada per dues llistes: una per ocupar la secretaria general i encarregar-se de la part orgànica del partit i l'altra més "política", de persones que també s'incorporaria a la direcció. Arrimadas s'havia plantejat tancar aquesta última llista, ha explicat.

El model de partit

La bicefàlia que el partit havia acordat tirar endavant després del procés de refundació és precisament una altra de les qüestions que havia dividit Arrimadas i Bal. Així com l'actual presidenta n'era partidària, el portaveu taronja no. "Hem de fugir del cesarisme i separar la qüestió orgànica de la política", ha defensat Arrimadas. "Ja tenim una secretaria general i una presidència del partit", havia afirmat una estona abans Bal en una entrevista a TVE, on ha aprofitat per tornar a demanar a Arrimadas que "faci un pas al costat", tot i remarcar-ne el "valor polític": "No pot refundar Ciutadans qui és la líder del partit". El portaveu taronja vol que continuï al partit, però no com a líder.

Tots dos han assegurat que es trucaran en les pròximes hores per intentar reconduir unes discrepàncies que Arrimadas ha deixat paleses en la roda de premsa. Ha recordat, per exemple, que a principis de setembre Bal va fer unes declaracions públiques en què assegurava que continuaria al seu costat "fins al final". Sí que ha admès que feia setmanes que Bal li havia explicat la intenció de presentar candidatura.

El rumb ideològic

La distància entre els dos dirigents no s'emmarca només en una pugna de poder, sinó que també hi han aflorat divergències ideològiques, sobre el rumb de la formació. Edmundo Bal, en aquest sentit, justifica el seu pas endavant perquè vol que Ciutadans sigui un "partit de centre" que pugui pactar a esquerra i dreta sense "avergonyir-se'n". Ara bé, amb línies vermelles pel que fa als pactes del govern amb l'independentisme català i basc.

Creu que amb el lideratge d'Inés Arrimadas, la formació "sembla de dretes" i "subalterna al PP", i que no s'ha traslladat a la ciutadania la imatge d'un partit de "centre, liberal i progressista, o liberal i reformista". Arrimadas no ha volgut respondre públicament a aquestes declaracions i ha dit que, després de la roda de premsa d'aquest dilluns, volia mantenir la pugna en privat.

Qui s'ho mira tranquil·lament des d'una butaca és el PP, que fins i tot aprofita l'avinentesa per atiar l'incendi tirant-hi més benzina. "El talent de Cs té les portes obertes al PP", ha apuntat el coordinador general dels populars, Elias Bendodo. Un camí que ja han recorregut molts càrrecs de Ciutadans els últims anys.

stats