Artur Mas alerta de l'“amenaça real” d'un tripartit

L'expresident irromp en la campanya del PDECat, que aspira a tenir la clau de la governabilitat en lloc de la CUP

i
Núria Orriols
2 min
Artur Mas participa en un acte del PDECat

Artur Mas va decidir quedar-se al Partit Demòcrata i no seguir Carles Puigdemont en la fundació del seu partit, Junts per Catalunya. "No vull acabar la meva trajectòria avalant una separació", va dir a l'estiu, tot i que es va comprometre a no confrontar-se electoralment amb l'expresident a l'exili. Quatre mesos després, Mas, efectivament, no s'ha presentat al 14-F –ni tancant simbòlicament la llista del PDECat com l'exconseller Andreu Mas-Colell–, però finalment sí que apareixerà en actes de la campanya electoral per donar suport al Partit Demòcrata. Ja ho ha fet aquest dilluns, a tres dies d'arrencar oficialment la campanya, en una trobada on han participat la candidata, Àngels Chacón, i l'exconsellera i número dos, Joana Ortega, a més de Mas-Colell i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau. Mas ha intervingut per alertar de l'"amenaça real" d'un tripartit presidit per Salvador Illa amb el suport d'Esquerra i els comuns. "Sé de què parlo", ha dit, en al·lusió als tripartits de Pasqual Maragall i José Montilla quan ell era el candidat de CiU a la Generalitat. A parer de Mas, el PDECat és el "vot útil" per evitar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha recordat que els socialistes van donar suport a la suspensió de l'autonomia el 2017 i ha demanat a la ciutadania que en "prengui nota". En tot cas, l'expresident no només ha criticat els socialistes sinó també el sobiranisme per presentar-se dividit a les eleccions. "Tinc el cap clar, però el cor trencat", ha afirmat Mas, que ha situat el Partit Demòcrata com la solució d"equilibri" entre JxCat i Esquerra.

De moment el Partit Demòcrata s'ha marcat l'objectiu de tenir grup parlamentari propi al Parlament (és el primer cop que es presenta en solitari), però la majoria d'enquestes el situen entre 0 i 2 diputats. Tanmateix, una baixa participació en els comicis els podria acabar facilitant l'entrada a la cambra: en termes col·loquials, com menys gent vagi a votar menys vots costa un escó.

La candidata del PDECat, Àngels Chacón, en un acte amb l'expresident Artur Mas

Evitar que els anticapitalistes condicionin la Generalitat

Si bé Mas s'ha centrat en criticar els socialistes, la candidata, Àngels Chacón, ha sigut l'encarregada d'enviar el dard a la resta de partits independentistes. Ha demanat el suport al PDECat per evitar que el nou Govern torni a dependre de la CUP. "No volem que partits antisistema decideixin qui ha de ser el president de la Generalitat", ha asseverat Chacón, recordant que els cupaires el 2016 van evitar que Mas sigués president i el van obligar a fer un pas al costat perquè no hi hagués noves eleccions.

La també exconsellera d'Empresa tampoc s'ha estalviat les crítiques al Govern, que aquest dilluns ha anunciat noves ajudes als autònoms i als treballadors que es troben en un ERTO. "¿És demagògia o què és?", s'ha preguntat Chacón, que ha acusat l'executiu de fer-ho ara perquè hi ha una cita a les urnes. "S'ha d'ajudar sempre l'economia productiva i no només quan venen eleccions", ha acabat.

stats