Política 31/05/2015

Mas, a 'La Vanguardia': "Em preocupa el futur de Barcelona"

El president de la Generalitat diu que la victòria d'Ada Colau "pot ser" un "pas enrere" per al procés sobiranista en funció de les "decisions que prengui l'equip de govern municipal". Manté la data del 27-S perquè "demorar" els comicis "podria ser pitjor". Alerta que la independència "no serà sense costos ni traumes"

Ara
2 min
Artur Mas

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, diu que està "preocupat pel futur de Barcelona" després de la victòria d'Ada Colau i Barcelona en Comú a les eleccions municipals del 24 de maig. En una entrevista al diari 'La Vanguardia', Mas posa en dubte la "capacitat" del govern d'Ada Colau –el dóna per fet– per "governar" la ciutat "amb eficàcia, amb rigor i fins i tot amb sensibilitat", per mantenir l'"impuls" i el "prestigi excepcional" de Barcelona. I en ser preguntat sobre si manté que sense CiU a l'Ajuntament de Barcelona el procés sobiranista queda tocat, respon: "Sí, clarament". Això sí, matisa que això pot no ser així si "el nou govern municipal corregeix les indefinicions i ambigüitats mantingudes fins ara". "Jo no dic que sigui definitivament un pas enrere, però ho pot ser segons quines decisions prengui l'equip de govern municipal", afegeix. Atribueix la derrota de CiU a Barcelona al descens del PSC que la federació no va capitalitzar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Es demostra que la divisió de forces sobiranistes pot comportar que un tercer acabi al capdavant d'unes eleccions. [...] CiU baixa, ERC puja. Conclusió: Ada Colau, alcaldessa", recrimina després del rebuig d'ERC a una llista unitària amb CiU per al 27-S. Mas manté la data del 27-S per fer les eleccions plebiscitàries en tant que forma part d'un compromís amb els socis d'ERC. Admet que hi ha sectors tant interns com externs de CiU que li demanen que les ajorni, però alerta que "demorar" els comicis "podria ser pitjor". Reitera que si arribés una oferta política d'Espanya la sotmetria a consulta, però es mostra "escèptic" sobre les possibilitats reals que això passi. De fet, argumenta que si aposta per "un estat per a Catalunya, i inclús un estat independent" és perquè "no ens han deixat altre camí, perquè nosaltres ja ho hem intentat tot". Ara bé, també alerta que davant l'agressivitat de l'Estat en contra del procés sobiranista, cal preveure que la independència "no serà sense costos ni traumes".

També defensa que farà una llista amb el desenvolupament del concepte de 'casa gran del catalanisme', amb "gent que com a mínim defensi el dret a decidir". Una llista que vol guanyadora, perquè "tal com està el panorama, ha de guanyar folgadament el sobiranisme, i si anem per separat tal com es va acordar finalment, les forces sobiranistes les ha de liderar qui quedi primer". "Les dues coses estan en joc en aquestes eleccions: qui lidera i quant sumem entre tots", afegeix. I es compromet a seguir si el seu partit queda primer, però "si la gent de Catalunya decideix que això ha de canviar de mans, no seré un obstacle".

Molest amb el tracte de Colau i Podem

El president de la Generalitat adverteix que no està "disposat" que s'acusi de "lladres" i "mafiosos" la gent de CiU. I avisa que "aquest llenguatge condiciona la relació personal sempre". "I la relació personal en política té la seva importància", afegeix. També alerta que Podem és "més reaccionari que progressista" i, en qualsevol cas, un "nou actor que, en la mesura que sigui decisiu en el Parlament, o canvien molt, o debilita el procés sobiranista català, clarament".

stats