NOU GOVERN
Política 19/12/2010

Mas inaugura el debat d'investidura pendent de seduir PSC i PP

A les 11 h començarà el seu discurs i la resta de formacions li replicaran a partir de les 16 h. Centrarà la intervenció en matèria econòmica per aconseguir els suports de socialistes i conservadors

Roger Tugas
2 min
Artur Mas, al Parlament. Foto: AFP

BarcelonaAquest dilluns té lloc la primera sessió d'un debat d'investidura que probablement no es resoldrà fins dijous, en segona volta. El candidat de CiU, Artur Mas, començarà el seu discurs a les 11 del matí i disposarà de temps il·limitat per exposar el seu programa de govern i aconseguir que alguna altra formació del Parlament s'abstingui i li permeti ser investit com a 129è president de la Generalitat. Els partits que més disposats s'han mostrat a deixar-se estimar són el PSC i el PP i és per aquest motiu que el dirigent nacionalista centrarà la seva intervenció en la matèria econòmica, on pot trobar més ponts d'entesa, i deixarà en segon terme les reivindicacions de caràcter nacional, entre les quals el (pacte fiscal en la línia del) concert econòmic. Des de CiU, però, subratllen que l'economia ja va ser l'eix principal de la seva campanya electoral i, per tant, neguen haver modulat el seu discurs per obtenir suports.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un cop el dirigent de la federació acabi el seu discurs, la sessió se suspendrà fins a la tarda, i es reprendrà a partir de les 16 h, amb les intervencions dels representants de –per aquest ordre– PSC, PP, ICV-EUiA i Esquerra. Cadascun tindrà 30 minuts per exposar les seves opinions, que podran ser replicades per Mas, amb dret a una altra resposta pel portaveu de l'altra formació. Els partits del grup mixt –Solidaritat Catalana (SI) i Ciutadans, amb 15 minuts cadascun– i de CiU no intervindran fins dimarts, quan tindrà lloc la primera votació, que requereix de majoria absoluta per investir Mas. Si no hi ha sorpreses d'última hora, serà el tercer cop des de la restitució de la Generalitat que no s'arribarà als suports necessaris en primera volta i llavors caldrà esperar fins dijous per votar de nou. Aleshores, amb una majoria simple que li aportaria l'abstenció de qualsevol formació –excepte les del mixt– el candidat de CiU seria elegit president.

Tanmateix, aquesta planificació es mantindrà si no triomfa el recurs que SI va presentar dissabte. Segons aquest text, escrit pel jurista i diputat Alfons López Tena, cal esperar a la constitució dels grups parlamentaris –un període que finalitza vuit dies després de la constitució de la cambra– per poder constatar que la seva formació acabi al mixt i, per tant, fins llavors no se li pot atorgar un temps d'intervenció d'acord amb això. El problema de fons és que SI no accepta tenir els mateixos minuts per expressar-se que Ciutadans, ja que els independentistes tenen un diputat més.

stats