DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Política 15/09/2014

"En el fons, no hi ha xoc de trens, hi ha allunyament dels trens": el discurs de Mas en el debat de política general, en 10 frases

El president de la Generalitat obre tres dies intensos al Parlament marcats pel 9-N i per l'estat de la unitat del bloc sobiranista en la recta final cap a la consulta

O. March / R. Mateos
3 min
Artur Mas, president de la Generalitat, amb Joana Ortega, en el debat de política general / PERE VIRGILI

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha obert el debat de política general amb una intervenció inicial en què ha repassat especialment la situació econòmica de la Generalitat, la sortida de la crisi i el dret a decidir. El resum del discurs l'ha fet el mateix Mas en l'últim paràgraf del seu parlament. "He intentat traslladar quatre missatges principals: Catalunya se'n comença a sortir, malgrat les dificultats que moltes persones encara pateixen; les finances públiques catalanes estan greument amenaçades i s'esgoten els marges de maniobra per prendre decisions i malgrat tot, el Govern treballa en tots els fronts per aixecar el país i té molts projectes en marxa o en cartera; la determinació amb el dret a decidir i la consulta és molt ferma, el full de ruta està traçat per fer-la, i fer-la bé". Aquestes són les deu frases més destacades:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "Confio que el 9 de novembre es podrà votar amb plenes garanties democràtiques; i que per tant el resultat podrà ser llegit amb nitidesa i democràticament acceptat per tothom. A finals d'aquest any arribarem a la meitat de l'actual legislatura, i si es pot m'agradaria acabar-la quan toca, a finals de l'any 2016."

2. "El que estem fent no respon a cap dèria ni a la bogeria d'uns pocs, sinó a la voluntat de molts expressada allà on té més valor: a les urnes. [...] La consulta del 9 de novembre no és jurídicament vinculant. Té caràcter consultiu, d'acord amb la llei que l'empararà. És evident que té conseqüències polítiques, i no pas menors. Però les conseqüències són bàsicament polítiques, i la tasca dels bons polítics és soldar la legitimitat amb la legalitat."

3. "Com que a ningú se li escapa la gran complexitat i transcendència de les decisions que cal prendre, reitero el meu compromís de consensuar-les amb les formacions polítiques pro-consulta. Aquest compromís posa l'accent en la necessitat del consens i la força de la unitat. Tots els que defensem la consulta en som igualment i directament responsables. I tots sabem que el consens, sobretot el polític, és com una figura de porcellana fina que cal saber cuidar amb delicadesa i maneres suaus."

4. "Es parla de xoc de trens. Perquè n'hi hagi, caldria anar per la mateixa via i en direcció contrària. Però Catalunya i l'Estat ja van per vies diferents, i en direccions diferents. En el fons, no hi ha xoc de trens, hi ha allunyament dels trens."

5. "Espanya té una greu crisi constitucional. Les fortes mobilitzacions a Catalunya en són l'expressió més evident. Segurament la crisi constitucional d'Espanya té accents diversos que corresponen a motius també diversos. Però l'accent més pronunciat es diu Catalunya."

6. "L'estratègia del Govern central és clara; dir que no a tot, no fer res, fer por, utilitzar les lleis com a mur de contenció i no com a canal de solució, i altres coses que prefereixo no deixar per escrit en un discurs solemne com aquest. L'estratègia catalana també és clara: votar. Decidir a les urnes. Comptar vots per saber el pes de les majories i de les minories. Dialogar sempre que hi hagi algú que vulgui seure a la taula per parlar. Negociar els termes de la consulta si s'accepta el principi que el poble català ha de ser consultat. Això precisament és el que els diputats d'aquest Parlament van oferir el passat 8 d'abril a la sessió del Congrés dels Diputats, amb un altre no per resposta."

7. "Votar el 9-N també serà bo per Europa. Aquesta Europa amenaçada pel populisme, la xenofòbia i el fanatisme egoista necessita posar en valor els moviments inspirats en la democràcia, el civisme i l'esperit constructiu i solidari. És exactament el cas de Catalunya."

8. "Aquesta Catalunya, senyores diputades i senyors diputats, s'ha cansat del tracte de l'Estat. No s'ha cansat d'Espanya, s'ha cansat de l'estat espanyol. Cada vegada hi ha més catalanes i catalans que han desconnectat d'aquest Estat, que ja no el veuen ni el senten com el seu."

9. "L'Estat està executant una operació de recentralització a gran escala. Aquest cop, sense dissimular: "Que se consiga el efecto, y que se note el cuidado."

10. "Moltes persones veuen i creuen que amb més i millors eines Catalunya podria ser també un país millor. Els defectes els tenim; però les nostres possibilitats són molt més grans que els nostres defectes."

stats