Política 04/09/2015

Mas assegura que la nacionalitat espanyola es podria mantenir en una Catalunya independent

El president de la Generalitat afirma que els drets lingüístics dels castellanoparlants estarien "garantits" en el nou estat

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, a l'entrevista d'Onda Cero / Jordi Bedmar

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest divendres en una entrevista a Onda Cero que en una Catalunya independent, qui volgués, podria mantenir la nacionalitat espanyola alhora que els drets lingüístics dels castellanoparlants estarien "garantits". D'aquesta manera, el president de la Generalitat i candidat de Junts pel Sí ha volgut respondre "interrogants" sobre les bases de la Catalunya independent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha especificat que en l'àmbit de la nacionalitat des de Junts pel Sí proposen que, en un estat independent, els ciutadans que ho demanin puguin tenir la doble nacionalitat -la catalana i l'espanyola- i, fins i tot, es pugui mantenir només la nacionalitat espanyola i viure com un espanyol a Itàlia, ha exemplificat. Sobre els drets lingüístics, ha assegurat que en un estat català serien els "mateixos" que ara, ja que els ciutadans també tindrien el dret de dirigir-se i ser atesos en castellà a l'administració catalana.

També ha afirmat que es podrien pagar les pensions i que, fins i tot, estarien més garantides que en el marc de l'estat espanyol. Per a Mas, dir que en una Catalunya independent els pensionistes no cobraran forma part de la "campanya de la por" i d'una "enorme mentida".

Preguntat sobre la integració de Catalunya a la Unió Europea, Mas ha assegurat que és una qüestió de "voluntat política", ja que en aquests casos la UE actua amb un "enorme pragmatisme", ha afirmat. "Vostè creu que la UE hauria expulsat Escòcia?", s'ha preguntat. Mas ha remarcat que els catalans ja són ciutadans europeus i que, per tant, tenen drets adquirits: "És complicadíssim fer fora algú de la UE", ha assegurat.

El full de ruta tirarà endavant amb majoria absoluta de diputats

"Si hi ha majoria absoluta independentista tirarà endavant el full de ruta per assolir un estat independent", malgrat que no s'hagi assolit una majoria de vots, ha asseverat Mas sobre com s'havia de comptabilitzar la victòria dels independentistes el 27-S. Ara bé, també ha dit que si no obtenen la majoria d'escons, "el procés queda parat".

Mas ha situat les eleccions plebiscitàries com la seva última opció per permetre a la ciutadania pronunciar-se sobre si vol o no la independència. "Comptaré diputats perquè ens han obligat a fer unes eleccions i no una consulta", ha afirmat. "Ho he intentat de totes maneres", ha recordat el president, "si ara em diguessin que substituïm les eleccions per una consulta, ho faria ara mateix".

Sobre el full de ruta de Junts pel Sí, que es presenta aquest matí al Col·legi d'Advocats de Barcelona, Mas ha explicat que si el sobiranisme arriba als 68 diputats (majoria absoluta) es procediria a una declaració d'inici de procés d'independència -que ha diferenciat d'una declaració unilateral d'independència- acompanyada d'un oferiment de diàleg al govern espanyol i a les institucions europees per poder implementar el resultat de les eleccions a les urnes.

Quan "abandonarà" Mas?

"Què ha de passar perquè abandoni?", d'aquesta manera el periodista d'Onda Cero Carlos Alsina ha preguntat al president de la Generalitat quan tiraria la tovallola i deixaria de banda el procés independentista. En aquest punt, Mas també ha estat clar: es retirarà si Junts pel Sí no guanya les eleccions.

stats