LES FINANCES CATALANES
Política 12/03/2012

Mas confirma el nou ajustament pressupostari, que podria reduir un 5% el sou dels funcionaris

Així ho ha explicat el president de la Generalitat després d'una reunió a palau amb el president canari, Paulino Rivero

Oriol March
2 min
Artur Mas

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha confirmat aquest dilluns al matí que el Govern es planteja retallar un 5% el sous dels funcionaris en el marc d'un tercer pla d'ajustament pressupostari per quadrar les xifres de dèficit. "Ja vaig anunciar públicament aquesta possibilitat el 22 de novembre, només dos dies després de les eleccions espanyoles", ha volgut recordar Mas. Ha considerat que el 3% de retallada de sou dels treballadors públics no es concretarà fins al juny, mentre que el percentatge que resta fins a l'hipotètic 5% es concretaria, en cas que fos necessari, a finals d'any.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En tot cas, el president del Govern ha volgut remarcar que està pendent dels pressupostos generals de l'Estat, que l'executiu espanyol que lidera Mariano Rajoy presentarà el proper 30 de març –cinc dies després de les eleccions andaluses, en què el PP aspira a arrabassar el poder al PSOE–, per saber quins seran els ingressos que Madrid té destinats per a les finances catalanes. Mas no ha exclòs la possibilitat que Rajoy ajusti el sou dels funcionaris d'una manera més pronunciada que a Catalunya, de manera que la Generalitat es veuria obligada a complir el pla de l'executiu espanyol.

El president de la Generalitat també ha volgut denunciar els deutes que Madrid manté amb les finances catalanes –els 759 milions de la disposició addicional tercera de l'Estatut, entre d'altres– a l'hora de justificar la possibilitat de nous ajustaments. També ha considerat, com el seu homòleg canari, Paulino Rivero –que s'ha reunit amb Mas abans de la compareixença pública dels dos–, que el repartiment dels objectius de dèficit que ha fet l'Estat no són justos.

Rivero, per la seva banda, no ha vist amb mals ulls la possibilitat que se singularitzi Catalunya en l'aspecte fiscal.

stats