NOVA ETAPA
Política 17/12/2012

Artur Mas ja pensa en el nou Govern de transició nacional

Homs apunta com a conseller de la Presidència i Mas-Colell serà l'home fort en l'àmbit econòmic

Roger Mateos
3 min
NOU EXECUTIU EN GESTACIÓ
 Un cop tanqui l'acord d'estabilitat amb ERC i sigui investit altre cop president, Artur Mas es dedicarà de ple a confeccionar el seu nou govern. Però alguns noms ja els té al cap, com ara Francesc Homs, Joana Ortega i Andreu Mas-Colell (a la foto).

BarcelonaUn Govern de marcat perfil polític per afrontar la legislatura de la consulta. Amb aquesta premissa al cap, Artur Mas confeccionarà en les pròximes setmanes el nou gabinet. Mas podria ser investit president divendres, perquè tot i no haver tancat encara un acord d'estabilitat amb ERC, els republicans ja s'han compromès a donar-li els 21 vots al Parlament. Fins llavors Mas no s'hi posarà de ple, però ja treballa amb alguns noms al cap.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Serà, segons indiquen les diverses fonts nacionalistes consultades per l'ARA, un Govern amb més pes polític. Si el 2010 el compromís de Mas era nomenar el govern dels millors , amb perfils tècnics no vinculats orgànicament a CiU, ara no s'exclou que hi pugui haver consellers independents, però la prioritat serà formar un equip de la màxima fortalesa per resistir l'embat de la crisi i les envestides de l'Estat contra el procés de transició nacional.

Pocs polítics són més gelosos dels seus secrets que l'ara president en funcions, que no acostuma a comunicar nomenaments fins a l'últim moment. Però amb la investidura a la vista i una entesa amb Oriol Junqueras que a les files convergents es dóna per segura, Mas ja té diverses propostes d'organigrama sobre la taula i els primers noms comencen a circular entre bastidors.

Homs i Mas-Colell, peces claus

El fins ara secretari general de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, té garantida l'entrada al consell executiu. Ho faria amb una conselleria de la Presidència que el reforçaria com a mà dreta de Mas. A més, hi sumaria Relacions Institucionals. Jurista, un dels pares de l'Estatut i de la proposta de pacte fiscal, Homs jugarà un paper fonamental en el procés cap a l'exercici del dret a decidir. De fet, ja ha pres part en les negociacions amb ERC sobre la consulta. Tot i les crítiques rebudes pel disseny de la campanya electoral que ell va pilotar, Mas li manté plena confiança.

Un altre nom propi de màxim relleu dins del nou executiu serà Andreu Mas-Colell. L'actual conseller d'Economia tornarà a ser l'home fort en aquest àmbit. Abans de les eleccions semblava clar que assumiria una macroàrea de promoció econòmica, recerca i universitats enfocada a repensar el model productiu per trobar la sortida de la crisi. Això implicava la creació en paral·lel d'un departament específic d'Hisenda. Ara, però, aquest esquema no pot donar-se per fet i, segons les fonts consultades, Mas-Colell podria tornar-se a encarregar dels aspectes pressupostaris.

També té assegurat el seu lloc Joana Ortega, que continuaria com a vicepresidenta, si bé podria canviar d'àrea. Josep Antoni Duran i Lleida encara ha de parlar amb Mas sobre l'executiu, però, per part d'Unió, Ramon Espadaler té tots els números d'entrar-hi. Josep Maria Pelegrí podria mantenir-s'hi, tot i que el càrrec de conseller li resta dedicació a la tasca com a secretari general d'Unió.

Incògnites i seguretats

Irene Rigau (Educació) i Ferran Mascarell (Cultura) tenen la confiança de Mas per continuar. Josep Lluís Cleries (Benestar) manté opcions, però el seu nom pot ballar segons com quedi l'organigrama. Felip Puig (Interior) i Lluís Recoder (Territori i Sostenibilitat) són ara per ara una incògnita. Francesc Xavier Mena (Empresa i Ocupació, un departament que veurà redistribuïdes les competències) té un peu i mig fora. També trontollen Pilar Fernández Bozal (Justícia) i Boi Ruiz (Salut). Per a Sanitat ja sonen els noms de Roser Fernández (ara n'és secretària general) i Jaume Padrós. El gran dubte és qui assumirà les competències d'Exteriors. Mas-Colell i Germà Gordó, secretari del Govern, són dos dels noms que més sonen. Però aquest és un dels secrets més ben guardats de Mas.

stats