ESTRUCTURES D'ESTAT
Política 07/02/2015

Mas defensa "la necessitat, la responsabilitat i la voluntat ferma" de Catalunya de projectar-se al món

Ortega veu el recurs contra les delegacions com una altra mostra de les "mesures recentralitzadores" del govern espanyol

Agències
2 min
Artur Mas en una roda de premsa a París el 03/06/2013 / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat aquest dissabte la "necessitat" de Catalunya i de Barcelona de projectar-se internacionalment, just l'endemà que el govern espanyol es plantegés recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'obertura de les delegacions catalanes a Viena i Roma. Mas ha aprofitat la inauguració del Museu de Cultures del Món per "reivindicar la necessitat, la responsabilitat, l'exigència i la voluntat ferma de seguir-nos projectant al món". Mas ha titllat de "mentalitat tancada" i d'actitud "antiga, petita i esquifida" qui vulgui evitar-ho. "No correspon a temps actuals", ha reblat el president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una línia similar, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha carregat des de l'Estartit contra el govern espanyol pel recurs que vol presentar davant del TSJC, un exemple més "de les mesures recentralitzadores" que impulsa, mesures que, segons la número dos de l'executiu català, vulneren l'Estatut. "És la mateixa cançó de cada divendres, posen en qüestió totes les actuacions que fa el Govern de Catalunya", ha lamentat. En aquest sentit, Ortega ha defensat que les delegacions exteriors fan una gran tasca econòmica, acompanyant els empresaris i ajudant a la reactivació econòmica.

"Creiem molt en el fet d'acompanyar els empresaris, en accions que permetin reactivar l'economia", ha assenyalat. En aquesta línia, Ortega ha recordat que la incipient recuperació econòmica que anuncia l'estat espanyol té un clar "accent català" i un dels principals motors són les exportacions. "Per tant, el Govern sempre farà el que sigui necessari i imprescindible per acompanyar a totes les empreses perquè puguin exportar cada cop més, un símptoma de reactivació econòmica importantíssim", ha subratllat des de l'Estartit, on ha assistit a l'acte de configuració i presentació oficial de la comissió gestora de l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit.

Suport d'Ortega a Santiago Vidal

En aquest mateix indret, Ortega també ha volgut valorar les últimes paraules del jutge Santiago Vidal, que aquest dissabte, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha explicat que veu molt probable i "gairebé fet" que l'expulsin de la carrera judicial per la seva participació en la redacció de la Constitució catalana. "Ho lamento profundament, sembla que en aquest país no es pot tenir ni llibertat d'expressió ni pensament", ha comentat la vicepresidenta. En aquest sentit, Ortega ha comentat que el magistrat només va "contribuir i treballar" pel seu país i ha insistit que espera que, finalment, les autoritats judicials no tirin endavant cap mena d'acció.

Així mateix, el president de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha acusat el govern espanyol de voler deixar Catalunya "tancada i aïllada" amb la seva intenció de recórrer l'obertura de noves delegacions a l'exterior. En declaracions als periodistes a Balsareny (Bages), ha recordat que Catalunya sempre s'ha volgut obrir internacionalment i ha remarcat que "avui ho necessita més que mai", de manera que lamenta l'actitud del govern estatal. Turull ha assegurat que la determinació de la Generalitat d'obrir delegacions a l'exterior "és més ferma que mai", i ha avisat l'Estat que Catalunya no renunciarà a aquest instrument per projectar-se al món.

stats