Política 06/02/2016

Mas planteja un "nou moviment" polític a través de Convergència i d'una plataforma d'independents

El president de CDC, en una intervenció davant del consell nacional del partit, assegura que cal impulsar aquesta iniciativa per influir en el debat constituent i per superar el 50% de vots a favor de la independència

Oriol March
3 min
Artur Mas intervé davant del consell nacional de CDC / MANOLO GARCÍA

Cerdanyola del VallèsEl president de Convergència, Artur Mas, ha assegurat aquest dissabte davant del consell nacional del partit que impulsarà una plataforma d'independents per eixamplar l'espai polític de la formació nacionalista. "Hem de ser capaços d'impulsar un nou moviment a Catalunya en el qual convido que hi hagi CDC i altres sectors de la societat", ha apuntat. "Convido la gent del partit que comenceu el procés de repensar un gran moviment, i convido la societat catalana a aportar idees, reflexió i talent", ha indicat. Es tracta d'un moviment similar al de la Casa Gran del Catalanisme, impulsat en els anys d'oposició al tripartit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha d’haver algú que sigui capaç d'articular majories àmplies per representar el centre ampli que té un país. Si ens ho proposem, ho podem aconseguir. Moltes vegades van donar per mort tot el que estàvem fent. Quan aquest partit s’ho proposa, se'n surt i se'n surt bé", ha apuntat Mas. Està previst que aquesta plataforma pugui acabar confluint amb el partit de cara al congrés dels dies 3, 4 i 5 de juny. De fet, no es pot descartar en aquests moments que sigui CDC qui s'acabi integrant dins de la plataforma, de manera que la dissolució anunciada fa uns mesos no es pot donar per aparcada.

"Tenim l'oportunitat de culminar l'oportunitat que se li ha obert al nostre país en aquestes últimes setmanes, que al seu torn fa honor a les decisions que s'han pres aquests últims anys", ha indicat l'expresident de la Generalitat. "Això que passa a casa nostra torna a tenir via oberta", ha assenyalat el líder de CDC. Amb tot, però, Mas ha volgut deixar clar que cal superar el 50% dels vots a les urnes per culminar el projecte independentista. "Quan tinguem l'Estat a Catalunya, i quan s'estigui fent la Constitució catalana, cal que la nostra visió acabi sent prioritària i majoritària", ha apuntat sobre el paper del partit per influir en el debat constituent.

"No podem deixar el camp de les idees ni a l'unionisme espanyol ni a l'esquerra doctrinària i populista catalana, amb qui no compartim el model", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat. Mas ha defensat un país "modern" que no quedi "ancorat" en el passat.

Renovació en marxa

Mas fa que treballa en la refundació de CDC des que va deixar la presidència de la Generalitat. Durant la segona setmana de gener es va reunir amb bona part de la cúpula al carrer Còrsega, on té la seu el partit fins que es traslladi a un altre quarter general, situat al carrer Provença de Barcelona. L'executiva de dilluns va servir per situar les línies mestres del debatcelebració de primàries, eix ideològic, estructura territorial, divisió sectorial i canvi de nom– i ara serà la militància qui definirà l'abast de la refundació.

A banda de les qüestions de model de partit, a la formació hi ha un debat sobre lideratges que, de moment, ha situat Jordi Turull i Germà Gordó com a candidats a la secretaria general. Mas ha garantit que serà "neutral" en aquesta pugna, que està a l'espera de l'arribada d'un tercer aspirant provinent del sector afí a Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat, autodescartat per a la cursa interna.

Agraïment a Puigdemont

Pràcticament un mes després de prendre la decisió de fer un pas al costat, Mas ha considerat "un encert molt gran" haver triat Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, que ha rebut aplaudiments en aquest moment del discurs del seu predecessor.

stats