Política 02/06/2014

Mas: "Hi haurà canvi de rei a Espanya, però el procés català seguirà endavant"

El president de la Generalitat, en una compareixença a Palau, demana "respecte" pel 9-N a totes les institucions de l'Estat, inclosa la monaquia

Oriol March
1 min
Artur Mas aquest dilluns al Palau de la Generalitat, després de l'abdicació del rei / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha assenyalat aquest dilluns que "hi haurà canvi de rei a Espanya, però el procés català seguirà endavant". "No hi haurà canvis en el procés", ha apuntat Mas, que ha considerat que el dia 9 de novembre "hi haurà la possibilitat de decidir lliurement" el futur de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Demano a totes les institucions de l'Estat que respectin la decisió del poble de Catalunya", ha indicat, i ha demanat "diàleg permanent". "Tenim un compromís amb les urnes el 9-N, i tal com està la Constitució actualment ja es pot consultar el poble de Catalunya", ha apuntat sobre una possible reforma de la norma principal espanyola aprofitant l'abdicació del rei.

"L'abdicació del rei pot semblar una decisió lògica, dins la normalitat", ha considerat el president. Mas ha expressat el seu "respecte" per la decisió de Joan Carles. "Existeix una desconnexió de la societat catalana envers la majoria de les institucions de l'Estat", ha indicat.

Mas ha posat de manifest el paper de Catalunya i la seva implicació en la Transició, que va desembocar en la Constitució actual, i ha apuntat les diferències que existeixen amb la situació de fa 35 anys. "Hi ha hagut un canvi molt remarcable en la manera com la majoria de la societat catalana es relaciona amb l'Estat", ha afegit.

"Encerts" per a Felip

El president ha desitjat "sort" i "encerts" per al successor del rei Joan Carles, el príncep Felip, a qui ha inclòs dins el reguitzell d'institucions de l'Estat a qui ha demanat "respecte" per la consulta del 9-N. Sobre el paper de l'encara monarca, Mas ha volgut agrair-li "tots els encerts".

stats