Política 13/08/2014

Mas crida a la unitat per encarar el 9-N i demana aparcar els "càlculs partidistes"

El president de la Generalitat frena les "especulacions" sobre com respondre al TC, demana "valentia i intel·ligència" a les forces del dret a decidir i relativitza la topada amb ERC: "És una tempesta en un got d'aigua"

Ara
2 min
El president Artur Mas durant els parlaments en l'acte de commemoració de la batalla de Talamanca / ACN

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha garantit aquest dimecres que la resposta a una eventual suspensió de la consulta del 9 de novembre per part del Tribunal Constitucional (TC) es "consensuarà" entre totes les forces del dret a decidir, a les quals ha fet una crida perquè aparquin els "càlculs partidistes" per no "afeblir" el procés sobiranista i exhibeixin "actituds excepcionals" pensant en el país més que en el partit. Des de Talamanca (Bages), on ha presidit l'acte de commemoració del tricentenari de la batalla de Talamanca, Mas ha restat importància a les friccions dels últims dies amb ERC, després que els republicans hagin criticat que des del Govern se suggereixi que un veto del TC al 9-N obligaria a ajornar la convocatòria. "És una tempesta en un got d'aigua", ha assegurat Mas en referir-se a la topada amb els republicans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mas ha reclamat "valentia i intel·ligència" a l'hora d'encarar el procés, sense "menystenir les forces de l'adversari". Per afrontar el procés, ha subratllat, cal estar "el màxim d'units possible". I les tensions dels últims dies entre CiU i ERC per com ha de ser la resposta a una eventual prohibició de la consulta, segons Mas, no ajuden en aquest sentit. El president, però, ha relativitzat les friccions. "L'agost és un mes procliu a generar declaracions de tot tipus, i normalment hi ha embolics, es creen polèmiques innecessàries", ha comentat.

Mirant de calmar els ànims a les files d'ERC, ha remarcat que el seu "únic pla", passi el que passi el 9-N, segueix sent "votar". I d'entrada, el que farà serà convocar la cita del 9 de novembre emparant-se en la llei de consultes que aprovarà el Parlament. Ara, a parer seu, no s'hi val a fer més "especulacions" sobre què passarà si el TC la tomba. "Quan ho veiem, ja reaccionarem", ha dit Mas, que ha garantit que la resposta al TC, si suspèn la consulta, s'haurà de fer per consens. "Totes les decisions es faran de comú acord" amb les forces del dret a decidir, ha assegurat.

Mas ha indicat que les tres grans "forces" amb què compta Catalunya per tirar endavant el procés sobiranista són la "majoria social" que es demostra al carrer i a les urnes, el "consens polític" i el tarannà "pacífic i constructiu" del procés.

També s'ha adreçat a aquells partidaris de l'estat propi que davant les dificultats del procés poden estar caient en la desmoralització. "En el punt en què hem arribat, no lluitar és perdre. Per guanyar s'ha de lluitar i s'ha d'arriscar, no es pot tirar tot per la borda per un atac de geni", ha afirmat Mas, que creu que el procés "pot acabar bé".

stats