Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

Mas deixa clar que l'acord amb el PP "no és una reedició del pacte del Majestic"

Adverteix a Rubalcaba que ningú se'l creurà si es presenta amb un programa contrari al del seu govern

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que l'acord de pressupostos amb el PP "no és una reedició del pacte del Majestic" perquè es produeix "en altres circumstàncies i en una altra època amb altres actors". Mas ha recordat que va fer un oferiment per als pressupostos no només al PP, sinó també al PSC i a ERC, dues formacions que van preferir "mirar cap a una altra banda" i no permetre amb la seva abstenció que s'aprovessin els comptes de l'executiu.

El president també ha assegurat que Rubalcaba s'equivocarà si irromp en aquesta precampanya amb un missatge contrari del que ha defensat mentre ha estat membre del govern espanyol perquè "ningú se'l creurà". Artur Mas ha fet aquestes manifestacions en una entrevista al programa Espejo Público d' Antena 3TV mentre la seva formació i el PP han  tancat els últims serrells de l'acord que ha de permetre que prosperin els pressupostos al Parlament de Catalunya.

El president ha recordat que va fer un oferiment al PP, als socialistes catalans, malgrat que "són els principals responsables de la situació anterior perquè van governar els últims set anys", i a ERC.

"A aquests tres partits els vaig fer exactament el mateix oferiment. Els vaig dir: no us demano que doneu suport als pressupostos, només us demano que tenint en compte que CiU té una majoria bastant àmplia al Parlament us abstingueu, i fins i tot si ens voleu criticar pels pressupostos, ens critiqueu, però absteniu-vos perquè aquests pressupostos s'han d'aprovar", ha explicat.

Segons Mas, davant d'aquest oferiment "raonable" només el PP es va avenir a aquest escenari, mentre que ERC i PSC van voler "mirar cap a una altra banda" i "van dir que no", però "òbviament aquests pressupostos els hem de tirar endavant".

El president ha ironitzat també amb la incomoditat que li provoca un acord amb una formació que ha presentat un recurs contra l'Estatut davant el Tribunal Constitucional. "Jo sóc un expert a menjar-me gripaus. Aquests anys m'he menjat tots els gripaus del món. He guanyat dues eleccions i m'he quedat a l'oposició. Per tant, sóc un expert en aquest sentit i no m'espanta perquè el meu estómac s'ha acostumat a digerir els gripaus".

Possible sortida de la crisi el 2013

Mas també ha afirmat que la situació de crisi és provisional si es fan les coses bé. "Si no fem cap tipus de retallada ni política d'austeritat això no té fi i anem al precipici" com Grècia. Per contra, ha apuntat, "si actuem amb responsabilitat i fem els deures, que sempre són durs, crec que entre el 2011 i el 2012 haurem fet els deures i a partir del 2013 podrem tornar a incrementar algunes polítiques d'inversió, economia productiva, d'ajudar el teixit empresarial i sobretot de reforçar polítiques socials".

La prioritat és l'atur i el pacte fiscal

Mas també ha reiterat que la prioritat per a aquesta legislatura no és convocar un referèndum d'independència sinó el concert econòmic. "Quan em vaig presentar a les eleccions i vaig formular un programa vaig dir que el que faria en aquesta legislatura és formular el pacte fiscal que és una independència en el camp fiscal en la línia del concert basc". Segons Mas, el pacte fiscal "s'inscriu en una línia del dret a decidir que no té límits, però això es veurà en els pròxims anys". "En aquesta legislatura l'objectiu és reduir l'atur i la nostra proposta és reduir el dèficit fiscal", ha dit.

Rubalcaba s'equivocarà si es presenta amb un programa diferent

Artur Mas també ha advertit que el candidat del PSOE a les eleccions, Alfredo Pérez Rubalcaba, s'equivocarà si irromp en precampanya amb un programa contrari al que ha fet el seu govern perquè "no se'l creurà ningú". "Si li hagués de donar un consell diria que el que cal preservar és la credibilitat", ha dit.

En aquest sentit, ha afirmat que si realment Rubalcaba té la recepta per acabar amb l'atur caldrà preguntar-se perquè no l'ha aplicat. "Seria estrany que tenint la recepta per solucionar el principal problema del país no l'estigués aplicant el govern del qual forma part".

Segons Mas, l'autèntica recepta per combatre l'atur és "arxiconeguda". "El que cal fer és donar suport a la petita i mitjana empresa i flexibilitzar el mercat laboral, que és l'únic que ens pot treure de la crisi".

Relació "correcta" amb Rubalcaba

Mas ha assegurat que la relació amb Rubalcaba és "correcta" i en alguns moments va ser "cordial" malgrat que després es van distanciar pels "incompliments" del govern espanyol amb Catalunya. Actualment, ha dit, aquesta relació és "normal" i tots dos "podem parlar i negociar que és el que cal fer entre partits".

Pel que fa a la possible sortida imminent de Rubalcaba de l'executiu espanyol, el president de la Generalitat ha afirmat que segons la seva opinió Rubalcaba ha d'abandonar el govern espanyol si vol "volar alt". "L'ocell ha de sortir de la gàbia si vol ser lliure" i "en aquest moment em fa la sensació que ser al govern és més una gàbia que espai lliure".

Un suport de CiU dels pressupostos de Zapatero seria "difícil d'explicar"

Pel que fa a un possible avançament electoral, Mas ha recordat que CiU no donarà suport als seus pressupostos, i per tant a Zapatero li caldrà buscar altres suports, com el del PNB. Ha justificat la seva postura pels "incompliments" del govern espanyol amb Catalunya i perquè "fa anys" que CiU "no creu en la política econòmica d'aquest govern" i, per tant, "difícilment s'entendria que canviéssim d'opinió". "Crec que aquesta legislatura està tocant la seva fi, sincerament", ha dit.

Cal "escoltar" el 15-M "com a tothom"

Mas també ha reiterat que cal "escoltar" les propostes que surten del moviment 15-M. "Nosaltres a Catalunya estem disposats a fer.-ho com amb tothom", ha dit, però "si això es converteix en un moviment controlat per gent violenta aleshores no ho escoltarem i ho combatrem".

En tot cas, s'ha mostrat convençut que "en aquest moviment hi ha més del primer que del segon i cal escoltar-ho" malgrat que "també hi ha moltíssima gent en aquest país que treballa o ho intenta i que són els que estan fent avançar el país". En aquest sentit ha recordat que a Catalunya ja es planteja una reforma de la llei electoral perquè hi puguin haver llistes obertes.

RE

Més continguts de