Tribunals
Política 22/07/2021

Arxiven la causa contra 48 dels 52 acusats del tall de Tsunami Democràtic a l'AP-7, a Salt, el 2019

Els quatre que continuen investigant van ser detinguts pels Mossos i hi ha un atestat contra ells

2 min
Imatge del tall a l'AP-7, a Salt, del passat 13 de novembre del 2019

GironaEl jutjat d’instrucció 3 de Girona ha arxivat la causa contra 48 dels 52 investigats pel tall de Tsunami Democràtic a l'AP-7, a Salt, el 2019, després d’haver bloquejat la Jonquera durant més de 30 hores. El jutge indica que, per poder acusar de delictes de desordres públics, cal que els acusats hagin participat d’alguna manera en els actes constitutius de delicte. "No existeixen indicis sòlids que permetin pensar, amb un mínim de seriositat, que prosperarà una acusació", ja que el magistrat considera que no ha quedat acreditat que "cometessin llançament d'objectes contundents o cremessin contenidors". Per contra, per a quatre dels acusats continua el procediment judicial perquè, segons fonts de la defensa, els Mossos d’Esquadra els van detenir i van fer un atestat “molt dur” contra aquests quatre manifestants, "a diferència de la majoria, que apareixen en un atestat molt genèric de la Policia Nacional".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els advocats havien demanat l’arxivament i la Fiscalia es mostrava a favor del sobreseïment en el cas de 15 dels investigats. Per tant, les defenses esperen que aquesta resolució sigui definitiva per a ells. Ara caldrà veure si el ministeri fiscal manté les acusacions contra un grup sobre el qual no s’havia pronunciat o si recorre parcialment l’arxivament que ha dictaminat el jutjat per a un altre grup. Paral·lelament, els advocats dels acusats també estan estudiant si recorren la decisió de no arxivar el cas per als quatre investigats restants i que s'ha acordat enviar a judici. 

El jutjat de Girona investiga el tall que es va fer a l’AP-7, a l’altura de Salt, el 13 de novembre del 2019, després de bloquejar durant més de 30 hores la frontera entre la Jonquera i el Pertús. En el cas d’aquest primer bloqueig, la causa continua oberta al jutjat de Figueres i hi ha unes dues-centes persones investigades. Tsunami Democràtic va organitzar aquestes protestes després de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes.

stats