Política 28/07/2012

Centenars de persones omplen d'estelades el castell de Miravet

L'Assemblea Nacional Catalana ha escollit aquest escenari per simbolitzar "la fi de l'etapa estatuària del país"

Acn
2 min
Acte de l'Assemblea Nacional Catalana a Miravet

MiravetMiravet (Ribera d'Ebre) ha volgut tornar a ser escenari clau en la història del país acollint un dels actes centrals de l'Assembla Nacional Catalana (ANC). 300 persones han pujat fins al castell de Miravet, que aquest dissabte ha lluït diverses estelades, per ser l'escenari on l'any 2004 s'engendrava l'actual Estatut de Catalunya. Els independentistes demanen que s'acabi amb iniciatives com el pacte fiscal i es faci un pas ferm cap a l'estat propi. Finalment no s'ha pogut dur a terme l'enterrament simbòlic de l'Estatut al cor del castell que estava previst però aquest missatge ha impregnat tot l'acte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La via del pacte no ens porta enlloc i aquest ha de ser un punt de no retorn", han dit des de l'ANC. Unes 300 persones s'han sumat a la Marxa cap a la Independència que aquest dissabte ha viscut una jornada única a Miravet, a la Ribera d'Ebre, amb la celebració d'un dels actes principals que aquest estiu fa l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). La Marxa, inundada d'estelades i sota crits d'"independència", ha sortit de la Plaça de l'Arenal i ha recorregut poc més d'un quilòmetre a peu fins al Castell Templer. Un cop reunits al pati d'armes del castell, Manel Alves, membre del secretariat nacional de l'ANC, ha llegit el manifest.

Alves ha apuntat que el d'aquest dissabte hagués estat un acte més de la Marxa Cap a la Independència que es celebren aquest estiu, i que acabaran l'11 de setembre amb una gran manifestació a Barcelona, "sinó fos perquè aquí a Miravet a l'any 2004 es va tancar el pacte del nou estatut per a Catalunya". L'Estatut català, ha dit Alves, ha acabat sent una gran frustració per com es va retallar a Madrid i després que el Tribunal Constitucional, a instàncies del PP "l'acabés de rematar i ens deixés sense res" en les aspiracions d'autogovern de Catalunya.

L'acte celebrat a Miravet ha volgut simbolitzar el fi d'una etapa, l'estatutària. Malgrat que estava previst simbolitzar aquesta fita amb l'enterrament de l'Estatut al cor del castell, finalment no s'ha pogut dur a terme. Tot i això, des de l'ANC, han demanat que l'acte "sigui un punt de no retorn, un punt d'inflexió en el camí cap a la independència".

"Hem de deixar de banda la via estatutària, la via autonòmica perquè no ens porta enlloc, ni tampoc la via del pacte amb Espanya i aquí hem de marcar un abans i un després", ha demanat Alves. Sense data per concretar quan es podria assolir la independència, l'ANC considera que els propers anys i fins i tot els propers mesos "seran decisius" per la celeritat en què s'estan donant alguns esdeveniments. "El pacte fiscal s'acabarà ràpid perquè des de Madrid ja han dit rotundament que no", ha apuntat el representant de l'Assemblea. L'ANC no vol que la independència sigui el pla alternatiu si el pacte fiscal fracassa sinó que es tiri endavant com està determinat en l'agenda dels partits polítics. "Que no es faci esperar perquè el poble de Catalunya en té moltes ganes i farem molta força en aquest sentit", ha dit Alves.

L'acte de l'ANC ha acabat aquest dissabte a la nit amb els parlaments d'escriptors i personalitats del territori i l'actuació de diversos grups musicals.

stats