Política07/02/2019

L'Associació pels Drets Civils mostra "inquietud" per la visita de Sánchez al TEDH abans del judici de l'1-O

Acull un informe sobre la violació de drets humans a l'Estat que s'enviarà als observadors

Núria Orriols

BarcelonaL'Associació Catalana pels Drets Civils, que aglutina els familiars dels presos polítics, ha acollit la presentació aquest dijous de l'informe sobre Catalunya-Espanya, "més de deu anys de conflicte polític i de violació de drets humans". Ho ha fet coincidint amb la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, a Estrasburg, per reunir-se amb representants del Consell d'Europa i el Tribunal Europeu de Drets Humans. "Aplaudim que els màxims representants polítics parlin amb tothom i tinguin relacions internacionals. Ara bé, ens genera inquietud que Pedro Sánchez visiti el Consell d'Europa i Estrasburg just abans del judici", ha dit Montse Bassa, germana de Dolors Bassa, empresonada des del 23 de març. A més, ha assenyalat que tot ve acompanyat de la campanya d'Espanya Global per millorar la imatge de l'Estat a l'exterior.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'encarregat d'explicar l'informe ha sigut Jordi Palou-Loverdos, advocat especialitzat en drets humans, que ha remarcat que es tracta d'un estudi "científic" sobre violacions de drets humans. En aquest sentit, en relació a la visita de Sánchez a Estrasburg, ha posat de manifest les "ingerències polítiques" del govern espanyol als tribunals espanyols. "No sé quines són les seves intencions, però el marc és aquest", ha assenyalat. I ha afegit: "És insòlit que el president d'un executiu visiti just abans el judici el tribunal que probablement haurà de de dirimir sobre les violacions de drets humans", ha assegurat Palou.

Cargando
No hay anuncios

Per a l'advocat, al llarg del procés judicial ja s'han produït "vulneracions greus dels drets" reconeguts a la Convenció Europea de Drets Humans que són "suficientment greus" com per provocar la nul·litat de la causa.

L'informe es remetrà als observadors internacionals de l'1-O

Palou ha dit que el document fa un "recull" de la vulneració de tractats internacionals a l'estat espanyol. L'informe fa referència a situacions en què s'han produït, segons l'autor, vulneracions del dret a la llibertat, a un judici just i equitatiu o a la participació política. També denuncia el "tracte inhumà i degradant" que van rebre els votants de l'1 d'Octubre per part de la policia. Palou ha explicat que aquest informe s'enviarà a organismes internacionals i també als observadors del judici de l'1-O perquè tinguin un "context", ha dit, quan durant el judici es practiquin les proves i els testimonis.

Cargando
No hay anuncios

La violència policial

"S'ha posat de manifest la necessitat d'una investigació completa i imparcial sobre tot això", ha considerat Palou, que ha recordat que això no només ho demanen els familiars dels presos i els advocats sinó també diversos relators de Nacions Unides arran de la violència policial de l'1-O. En aquest sentit, ha denunciat que el Tribunal Suprem no es pot centrar només en investigar la suposada violència dels acusats per rebel·lió i no la que van exercir els cossos de seguretat sobre els votants.

Cargando
No hay anuncios

Palou, a banda del judici de l'1-O, també ha parlat de les desenes de causes que hi ha relacionades amb el Procés, com les investigacions a alcaldes o sobre la violència policial. Sobre aquest últim punt ha denunciat que les investigacions obertes als jutjats no fan referència als tractats internacionals que prohibeixen el tracte "degradant i inhumà". "Aquests tractats tenen aplicació directa en aquestes situacions", ha dit Palou, assenyalant que s'estan arxivant la majoria de causes abans d'arribar en el judici. Per a Palou és important investigar si l'ús de la força està coberta pel "compliment del deure" dels cossos de seguretat o és desproporcionada.

Informe sobre la violació de drets humans