Política 04/10/2019

L'Audiència Nacional aparta el magistrat De Prada del judici sobre la caixa B del PP

Per la mínima, el ple creu que no és imparcial per haver participat al judici de la Gürtel

Ara
2 min
El jutge José Ricardo de Prada en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'Audiència Nacional ha apartat, per 8 vots a favor i 7 en contra, el jutge José Ricardo de Prada del judici sobre la caixa B del PP perquè entén que la seva imparcialitat havia quedat compromesa pel fet d'haver-se pronunciat sobre els comptes opacs del partit a la sentència de la primera època del cas Gürtel. Els magistrats de la sala del penal han acceptat d'aquesta manera la recusació que la formació de Pablo Casado i l'extresorer del PP Luis Bárcenas van interposar contra De Prada, tal com informa Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una majoria ajustada del ple de l'Audiència Nacional, format per quinze magistrats, ha entès que De Prada s'havia de separar d'aquesta causa pel fet que el jutge ja va expressar el seu posicionament sobre l'existència de la comptabilitat opaca dels populars i per tant no gaudiria d'una completa objectivitat. De fet, el mateix De Prada, en el marc d'aquest incident, va admetre que podien existir dubtes sobre la seva "aparença d'imparcialitat".

Durant el judici de la primera època de la trama Gürtel (1999-2005), De Prada va verbalitzar que el PP tenia "una estructura financera i comptable paral·lela a l'oficial, que les partides s'anotaven informalment, en ocasions en simples fulls manuscrits com els corresponents a l'acusat Bárcenas, en què es feien constar ingressos i despeses del partit o, en altres casos, quantitats lliurades a persones rellevants del partit".

Aquesta és la quarta recusació que admet el ple en el cas Gürtel, després d'apartar per possible afinitat amb el PP la presidenta de la sala penal, Concepción Espejel. De fet, De Prada ja es va enfrontar a un incident de recusació per apartar-lo del tribunal de la primera època del cas Gürtel plantejat per Pablo Crespo, que va al·legar amistat del magistrat amb el primer instructor del cas, l'exjutge Baltasar Garzón. Aquella vegada, però, no va ser relegat.

En el cas concret de la caixa B dels populars, també conegut com el cas dels papers de Bárcenas, estan acusats l'extresorer del PP (que s'enfronta a una petició fiscal de 5 anys de presó), l'exgerent del partit Cristóbal Páez (18 mesos de presó), així com el PP en qualitat de responsable civil subsidiari, al qual se li va reclamar una fiança d'1,2 milions d'euros.

stats