Tractament del dolor
Política 21/06/2022

Primer aval del Congrés per regular l'ús medicinal del cànnabis

La cambra també obre la porta a la possibilitat que es dispensi en farmàcies comunitàries

3 min
El cànnabis, bo o dolent per a la salut?

MadridAcord al Congrés per regular l'ús medicinal del cànnabis. La subcomissió que s'encarregava d'aquesta qüestió a la cambra ha aprovat aquest dimarts l'informe en què posa per escrit la regularització de l'ús de la marihuana per a pacients que pateixin esclerosi múltiple, "algunes formes d'epilèpsia", i s'hi afegeix el dolor oncològic i l'endometriosi, que no estaven previstos en el text que havia presentat inicialment el PSOE. Així, el text final de l'informe inclou l'ús medicinal del cànnabis per a "pacients amb esclerosi múltiple, algunes formes d'epilèpsia, nàusees i vòmits derivats de la quimioteràpia, endometriosi, dolor oncològic i dolor crònic no oncològic (inclòs el dolor neuropàtic)". I deixa la porta oberta a ampliar-ne l'ús a "altres indicacions terapèutiques" quan els estudis aportin "indicis consistents".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe l'han avalat el PSOE, Unides Podem, Ciutadans, el PNB i el PDECat, mentre que ERC i EH Bildu s'han abstingut i el PP i Vox hi han votat en contra. Ara el text l'haurà de validar la comissió de sanitat del Congrés, previsiblement la setmana que ve, i després l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) haurà d'incorporar les "conclusions i recomanacions" d'aquest informe en un termini de sis mesos un cop sigui aprovat en comissió. Fa uns mesos, la cambra baixa va tombar la iniciativa de Més País que es va debatre en ple. ERC i Unides Podem també havien presentat la seva pròpia llei del cànnabis.

El text aprovat aquest dimarts també obre la porta a dispensar els extractes i preparats estandarditzats de cànnabis en farmàcies comunitàries, tot i que estableix la "preferència" que es reparteixin en farmàcies hospitalàries. El PSOE ha cedit en aquest punt, perquè en un inici només preveia la possibilitat que es distribuïssin en farmàcies hospitalàries, però el text final estableix que podran entrar en la "xarxa de farmàcies del sistema de salut, amb preferència a les farmàcies hospitalàries i explorant l'alternativa de les farmàcies comunitàries que puguin reunir els requisits".

Prescripció mèdica

El subministrament de cànnabis per a ús medicinal s'haurà de fer sempre sota prescripció mèdica, és a dir, només la podran autoritzar professionals sanitaris i, en aquest sentit, el text demana promoure la formació en l'ús terapèutic del cànnabis entre els professionals de la medicina. A més, també aconsella crear un registre centralitzat dels pacients a qui es prescriu i dispensar fórmules magistrals amb extractes o preparats estandarditzats de cànnabis a partir dels registres de cada servei autonòmic de salut. El que també s'ha afegit a l'informe és vigilar que l'ús medicinal de la marihuana no impliqui "més disponibilitat i consum" fora del context clínic.

La subcomissió també ha acordat que s'avaluï periòdicament l'ús terapèutic del cànnabis i que la comissió de sanitat del Congrés, per exemple, faci anualment una sessió centrada en aquest tema durant els pròxims deu anys per valorar la situació i la seva evolució. A més, l'AEMPS, en col·laboració amb les comunitats autònomes, també farà un informe sobre el seu ús terapèutic. Finalment, l'informe també obre la porta a l'ús de la flor del cànnabis o de "preparats d'un altre tipus que estiguin disponibles en països de la Unió Europea", una petició que havien fet partits com ERC, EH Bildu i el PNB i a la qual el PSOE s'oposava.

stats