Societat 28/09/2021

Iniciatives simultànies d'ERC, Més País i Podem per regular la marihuana

Les tres formacions presentaran les seves pròpies lleis de manera separada al Congrés però encara no hi ha data per debatre-les al ple

3 min
Una plantació de marihuana en una zona boscosa del Priorat

MadridEn qüestió de dies, tres grups parlamentaris –ERC, Unides Podem i Més País– han mostrat la intenció que el Congrés obri el debat sobre la regulació del consum i cultiu de cànnabis. El partit lila va anunciar divendres passat que presentaria una normativa en aquest sentit i aquest dimarts també ho han fet els republicans i el partit que lidera Íñigo Errejón. Unides Podem encara no ha registrat el text perquè fonts del partit expliquen que han obert un procés per consensuar-lo "amb la societat civil", mentre que ERC i Més País l'han registrat aquest mateix dimarts.

La cursa oberta pels tres partits de moment encara no té data per parlar-ne al ple del Congrés, però el debat ja està servit. Els tres partits proposen regularitzar el consum del cànnabis per a usos medicinals i també recreatius. En aquest sentit, per exemple, la llei que proposen els republicans en regula el cultiu, el transport, el consum, la comercialització i els usos terapèutics. L'objectiu, segons ha explicat la diputada republicana Marta Rosique, és "reduir el consum" del cànnabis, "no promoure'l". "És una llei que pretén regular un mercat negre existent que comporta enormes problemes d'ordre públic i màfies", ha justificat el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, sobre la necessitat de presentar la normativa, que ERC vol que serveixi per donar cobertura legal a la normativa que impulsi el Parlament.

Després d'abordar aquesta qüestió amb diverses associacions de la societat civil, Esquerra ha presentat una normativa en què defensa que el consum de cànnabis sigui legal als espais on es pugui fumar tabac. A més, la normativa no permet el lliure comerç de marihuana, sinó que el restringeix a les farmàcies sota prescripció facultativa, als clubs i associacions cannàbiques i a l'autocultiu. Precisament sobre l'autocultiu, fixa un màxim de sis plantes per casa amb una producció de 480 grams anuals.

La normativa que proposa Més País, per la seva banda, limita a un màxim de dotze plantes per a l'autocultiu. A més, també proposa que l'emmagatzematge dels seus derivats de floració seca no superi els 3.650 grams. La llei també planteja un registre de professionals per a l'ús medicinal del cànnabis. "Cal fer aflorar els milers de milions que es mouen al mercat negre, que els llocs de treball que es generen siguin regulats", ha defensat Errejón en roda de premsa. Per al líder de Més País, "és més segur el consum d'una substància regulada per l'Estat que pel mercat negre".

La diputada d'Unides Podem Lucía Muñoz va defensar la setmana passada en una roda de premsa la necessitat de regular el cànnabis per aturar la "situació d'inseguretat jurídica" que viuen les associacions de consum i també l'autocultiu. Així, va argumentar, es poden "redirigir els beneficis que genera aquesta activitat econòmica" a les arques de l'Estat.

Suport de la resta de partits?

De moment, els tres partits proposants han obert el meló per començar a debatre una qüestió que en països europeus com Alemanya ja està regulada. Ara han de negociar els suports suficients perquè les normatives tirin endavant. Els republicans s'obren a consensuar la llei amb Més País i Unides Podem, tot i que admeten algunes diferències de plantejament. De moment, la resta de grups encara no s'hi han pronunciat clarament.

La posició del PSOE serà clau perquè sense els seus vots no tirarà endavant cap de les normatives. El portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, s'ha mostrat disposat a parlar-ne però ha limitat el debat al marc de la subcomissió creada al Congrés sobre els usos medicinals del cànnabis. Per al PP no és una prioritat i, de fet, la setmana passada al Senat va votar en contra d'una iniciativa semblant. En canvi, Ciutadans, per boca del seu portaveu, Edmundo Bal, s'ha mostrat partidari de regular l'ús medicinal del cànnabis però ha defensat abordar-ne "sense demagògia" l'ús recreatiu, tot i que no s'hi ha posicionat ni a favor ni en contra.

stats