Política 02/03/2015

ERC i Avancem es conjuren per fer de les municipals el trampolí per a una nova hegemonia de l'esquerra sobiranista

Acord marc entre les dues formacions, que han tancat coalicions en 30 municipis i en treballen una vintena més, amb voluntat de traslladar-la també al 27-S. Fan de l'“emancipació nacional, social i democràtica” el nucli de l'acord programàtic

Marc Colomer
2 min
Rovira i Elena, acompanyats de candidats de la coalició ERC-Avancem / PERE TORDERA

BarcelonaAcord marc entre ERC i el moviment de socialistes sobiranistes que lidera Joan Ignasi Elena, Avancem, per fer de les eleccions municipals del 24-M el trampolí per a la construcció d'una nova hegemonia política del centreesquerra compromesa amb l'“emancipació nacional, social i democràtica” del país. L'acord té traducció immediata en una trentena de coalicions en municipis i ciutats com Sant Adrià del Besós, Mollet del Vallès, Lloret, Flix, Cambrils, o Montblanc. En altres 20 casos l'acord s'està gestant. Ambdues formacions aposten per consolidar l'acord de cara al 27-S en una operació que busca substituir el PSC com el referent majoritari de l'esquerra catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Catalunya necessita una nova hegemonia política que doni resposta a una nova hegemonia social”, ha defensat en roda de premsa el líder d'Avancem, que ha presentat al costat de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, l'acord que volen consolidar de cara a les eleccions referendàries del 27-S. “Sumem per regenerar políticament, per ajudar als que més pateixen, perquè a partir del 27-S els ciutadans tinguin capacitat de decidir i construir un nou país. Ens sembla que la suma no pot acabar avui”, ha defensat el mateix Elena.

“Evidenciem que fem un pas més, que té en la suma l'expressió”, ha defensat Rovira, convençuda que “la suma és la clau de l'èxit”. Per això els republicans busquen també la confluència amb els altres moviments d'exsocialistes crítics ara compromesos amb la sobirania nacional, com són el MES que lidera Jordi Martí o Socialisme, Catalunya i llibertat de Toni Comín, a més d'independents.

Autonomia local

Tant Elena com Rovira han explicat que l'acord no comporta condicions en matèria de pactes post-electorals.“Cada municipi és un món”, ha defensat Elena, que també ha considerat que forma part del passat l'època en què les cúpules nacionals dels partits decidien els pactes a nivell municipal. Això sí, Rovira ha deixat clar els paràmetres per als acords: el compromís, a partir de la praxi, amb un “país just i net”.

stats