Política 22/01/2015

L'Associació de Víctimes del Terrorisme acusa el govern de Rajoy de "traïció"

"ETA està tocada però políticament està molt forta. Compten amb diners i molta informació", assegura la presidenta de l'AVT, Ángeles Pedraza

Efe
3 min
La presidenta de l'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT), Ángeles Pedraza

MadridDeixa clar que l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) no es manifesta aquest dissabte contra el PP, sinó per rebel·lar-se contra el govern de Mariano Rajoy i el seu ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, a qui la presidenta del col·lectiu, Ángeles Pedraza, retreu haver fet vessar el got de les "traïcions". "Cadascú ha d'aguantar la seva culpa. Els jutges prenen decisions, algunes nefastes, però el govern té l'obligació de canviar les lleis en benefici de les víctimes i no dels etarres", defensa Pedraza en una entrevista amb Efe en què es mostra molt crítica amb la política antiterrorista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però, sobretot, carrega contra les promeses incomplertes de l'executiu del PP en què van confiar una majoria de víctimes. "Aquest és el problema, tu t'aferres a una esperança i aquesta esperança s'ha quedat en res. I això fa mal molt més que saber la veritat", defensa Pedraza, que censura a Rajoy haver plasmat al programa uns compromisos que potser ell mateix sabia que podia complir.

"Que ens haguessin dit que no es podia fer una altra cosa. Vam fer 9 manifestacions contra la política d'Alfredo Pérez Rubalcaba (ministre de l'Interior en aquell moment), però és veritat que no ens va enganyar. No el defensaré perquè va negociar [amb l'organització armada] però ell mai ho va negar, perquè a més pensava que era la millor manera d'acabar amb ETA ".

Un terrorisme que no està acabat ni desaparegut. "ETA està tocada però políticament està molt forta. Compten amb diners i molta informació", lamenta la presidenta de l'AVT, que creu que aquesta fortalesa no només l'han donat els jutges amb les seves decisions, sinó també l'Executiu.

El tercer grau concedit per Institucions Penitenciàries l'etarra Iosu Uribetxeberria Bolinaga va ser la primera gota del desencant que Pedraza recrimina a Rajoy. "Va ser la primera vegada que ens vam adonar que aquest ministeri no era el que pensàvem".

Altres "cops" judicials van ser la derogació de la doctrina Parot que va suposar en pocs mesos l'excarceració de més de 60 presos de la banda. "Rajoy no hauria d'haver acatat aquesta sentència. França no ho hagués fet. No va ser el que ens van vendre alguns que si no feia el que dictava Estrasburg sortíem de la UE. Es va haver anteposar la seguretat", emfatitza Ángeles Pedraza. Hi ha més decepcions per l'AVT. Des que l'executiu no hagi sol·licitat la il·legalització de Bildu i Sortu fins al "colador" de permisos penitenciaris durant aquest any.

"Si ETA ha dit que no va a col·laborar ni penedir-se, per què els donen tants permisos?", pregunta Pedraza que també qüestiona per què el ministre de l'Interior no la rep tot i haver sol·licitat una trobada fa deu mesos. Segons la seva opinió, el tracte que reben des del departament de Jorge Fernández Díaz no està sent bo, especialment el de la direcció general de Suport. Ni els convenç el reglament aprovat ni tampoc el projecte per posar en marxa a Vitòria un centre memorial de víctimes amb qui "no han comptat per a res".

"Ens han d'escoltar encara que no els agradi el que els diguem", reclama Pedraza que sent com des de Moncloa els han donat l'esquena i com cada vegada que critiquen una decisió, l'Executiu "munta un homenatge a una víctima del PP".

I afegeix: "Em sembla genial que recordin les víctimes, però que no diguin que és un homenatge per a totes. Són actes de partit. Hi ha moltes víctimes que no són del PP".

Pedraza anima els dirigents del partit a que acudeixin a la Plaza Colón dissabte a escoltar les víctimes, tot i que no s'espera la presència de cap membre del govern, sí revela que molts regidors populars han anunciat que acudiran a la concentració.

"La concentració no és contra el PP perquè hi ha moltíssima gent que sempre ens ha defensat", insisteix Pedraza, que cita expressament a la seva secretària general, María Dolores de Cospedal, com un gran suport, sinó contra el govern i Interior que "ho estan fent molt malament ".

Tan malament que fins i tot, segons Pedraza, no han sabut fer costat a les víctimes d'Espanya de la mateixa manera que a les del recent atemptat jihadista de París. "No li retrec que hi fossin a la manifestació amb altres mandataris europeus, els retrec que aquí, en el desè aniversari del 11-M -es va complir el passat març- Rajoy no hi fos".

stats