Les polèmiques d'Isabel Díaz Ayuso

Per què Ayuso amaga el seu expedient acadèmic?

La presidenta madrilenya ha portat als tribunals una petició de Transparència

3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

MadridLa negativa de l'actual presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, a fer públic el seu expedient acadèmic dels estudis de Periodisme que va cursar a la Universidad Complutense de Madrid ha encès les alarmes. La polèmica porta inevitablement a recordar els escàndols pels màsters de l'exlíder del PP, Pablo Casado, i de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, obtinguts entre un cúmul d'irregularitats a la Universidad Rey Juan Carlos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot va començar amb una petició d'informació del mitjà Newtral, especialitzat en verificació de dades, que va reclamar el febrer de 2023 a través del Portal de Transparència de la Comunitat de Madrid tenir-hi accés després que Ayuso fos nomenada alumna il·lustre de la institució acadèmica. La decisió de la Complutense va ser polèmica i l'acte per distingir-la va estar envoltat de tensió.

La Comunitat de Madrid va denegar la petició al·legant que afectava dades personals i Newtral va decidir recórrer contra la decisió al Consell de Transparència madrileny. "En el cas que ens ocupa, la informació requerida s'ha de considerar pública", va concloure l'organisme, que va instar Ayuso a remetre a la Complutense la sol·licitud d'informació, donat que la presidenta també va al·legar no tenir el grau de detall sobre assignatures cursades i notes reclamat pel mitjà.

La reacció de la presidenta madrilenya va ser portar la decisió davant del Tribunal Superior de Justícia de Madrid per tractar de paralitzar l'ordre. Fa poc més d'una setmana, la justícia madrilenya va acceptar les mesures cautelars que havia demanat Ayuso per aturar provisionalment la resolució de Transparència fins que hi hagi sentència ferma.

Ni Ayuso ni el seu equip han donat explicacions de per què no volen que es faci públic l'expedient malgrat que l'oposició a l'Assemblea de Madrid ha posat sobre la taula la qüestió des de mitjans de desembre, quan va saltar a la llum la polèmica. "Què intenta ocultar?", va plantejar el portaveu del PSOE, Juan Lobato. La resposta del PP de Madrid va ser tirar pilotes fora i denunciar que la petició és "insultant".

El diputat de Més Madrid Hugo Martínez ho va denunciar també en un ple acusant Ayuso de tractar "d'evitar tots els mecanismes de control" i recordant els casos de Casado i Cifuentes. "Consell d'amic, no ocultin expedients acadèmics", va ironitzar, criticant que els mateixos serveis jurídics de la Comunitat facin un plet contra una institució de l'autonomia. "Pagui's un advocat propi", va reclamar.

Control de Transparència

Més enllà d'aquesta negativa, l'oposició ha llançat un crit d'alerta per una modificació legislativa aprovada en l'últim ple de l'any que afecta el Consell de Transparència a qui Ayuso ha portat als tribunals. El PP ha emprat la seva majoria absoluta per, entre altres, fer que la presidència de l'òrgan sigui designada directament pel govern autonòmic en lloc de l'Assemblea, com passava fins ara, i afegeix a les seves funcions la protecció de dades personals. "Tot això per què?", es va preguntar en el ple el diputat de Més Madrid Alberto Oliver, relacionant-ho amb el cas de l'expedient acadèmic.

"En el moment que diu que ha de publicar el seu currículum, de cop no els interessa, l'integren amb protecció de dades perquè saben que el que era un doctorat passa a ser un màster i el que era un màster passa a ser un curset", va denunciar Oliver, fent referència a altres inconsistències i contradiccions en la trajectòria acadèmica d'Ayuso publicades per El Plural.

stats