Política 29/04/2021

Ayuso i Casado es contraprogramen en campanya

La presidenta madrilenya marca perfil propi i limita els actes conjunts

3 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha fet un passeig en moto pel municipi de Valdemoro (al sud de Madrid) mentre Pablo Casado i Alberto Núñez Feijóo assistien a un acte conjunt a la capital espanyola.

MadridEl president gallec, Alberto Núñez Feijóo, era aquest dijous a Madrid. La visita s’hauria traduït segurament, en qualsevol altra campanya, en un míting conjunt del PP per demostrar força de cara la cita electoral. Però la d’aquest 4-M no està sent una campanya qualsevol per a Pablo Casado. Isabel Díaz Ayuso ha decidit anar per lliure, limitar els actes amb el líder estatal del PP i contraprogramar-lo si fa falta –amb discursos en llocs separats que contínuament se solapen–. Mentre el líder del PP, Pablo Casado, arropava Feijóo en un acte sobre l’obra de l’escriptora gallega Emilia Pardo Bazán a la Casa Galícia de la capital espanyola, la presidenta madrilenya i candidata a la reelecció feia un passeig en moto pel municipi de Valdemoro, al sud de Madrid, i es reunia amb associacions de les forces de seguretat de l’Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ayuso va demanar públicament autonomia a Casado poc abans que comencés la campanya. El seu equip té diagnosticat que la seva imatge capta més vots ara mateix que la marca PP –era la candidata favorita entre els votants de Vox, per sobre i tot que Rocío Monasterio, en el baròmetre preelectoral del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS)–. “Em presento jo. El projecte l’encapçalo jo. La Comunitat me l’he carregat a l’esquena jo. I així penso seguir fent-ho”, va dir en una entrevista a Es Radio, al programa de Federico Jiménez Losantos, preguntada pel paper de Casado i el seu número dos, Teodoro García Egea, en campanya. “Jo tinc perfil propi. Aspiro a seguir defensant-lo. Sempre he estat una dona independent i lliure”, va assegurar. I així tampoc ha comptat amb exdirigents del PP, tot i un intent frustrat de l’expresidenta i exalcaldessa madrilenya Esperanza Aguirre d’acaparar els primers dies de campanya.

El líder estatal del PP no va trigar a donar "via lliure" a Ayuso i a efectes pràctics estan sent comptats els actes conjunts. A grans trets, un míting cada cap de setmana i com a molt alguna coincidència entre setmana, però molt puntual. Més si es té en compte que Casado i García Egea s’han bolcat en la campanya fent actes diaris a diferents punts de la capital espanyola, també en zones rurals –dimarts el president del PP es va fotografiar abraçant un xaiet a la localitat de Valverde de Alcalá–. El dia de Sant Jordi, Casado admetia, durant una entrevista a la Cope, que Ayuso se situava en un extrem del PP. “Vull ser el punt intermedi entre Feijóo i Ayuso”, va dir. Justament el president gallec tampoc no va comptar gaire amb la seva presència durant la campanya de les autonòmiques del juliol passat.

Contrast amb el PSOE

La situació entre Ayuso i Casado contrasta amb el paper que està tenint el govern espanyol en la campanya del candidat del PSOE, Ángel Gabilondo, així com la del d’Unides Podem, Pablo Iglesias. El president espanyol, Pedro Sánchez, al final no s’ha bolcat tant en campanya com estava previst inicialment –s’ha limitat a actes el cap de setmana– també pels temors que s’associï una derrota de l’esquerra el 4-M a una derrota de la Moncloa. Però sí que ho han fet els seus ministres i l’aparell de Ferraz. Gabilondo ha tingut gairebé cada tarda el suport d’un representant de l’executiu espanyol, i més després de la polèmica per les bales amb amenaces de mort.

La JEC obre dos expedients al PP per incomplir la llei electoral

Si per alguna cosa ha estat marcada la campanya és per la poca acció de la Junta Electoral madrilenya contra la dreta, com quan es va quedar de braços creuats amb el cartell xenòfob de Vox. La Junta Electoral Central (JEC) ha esmenat aquest dijous alguna de les decisions i en aquest cas ha ordenat obrir dos expedients contra la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per fer campanya en actes institucionals. El PP, al seu torn, ha portat a la Junta madrilenya que el CIS continuï fent enquestes fora de termini.

stats