Partits

Ayuso eclipsa la convenció del PP i s'exclou de disputar el lideratge a Casado

Els populars es conjuren per aconseguir la "reunificació" del centredreta espanyol per arribar a la Moncloa

5 min
Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso durant la convenció del PP a València

ValènciaHa sigut la gran absent durant tota la setmana i aquest dissabte tots els focus eren sobre seu. I no ho ha desaprofitat. Aquesta vegada, però, Isabel Díaz Ayuso no ha enviat un missatge en què desafiés la direcció estatal, com havia fet en les últimes setmanes, sinó tot al contrari: missatge conciliador i d'aval al lideratge de Pablo Casado. "Presidir la Comunitat de Madrid és la meva sortida i la meva meta política". De la frase se'n dedueixen dues derivades: que Ayuso manté el pols per presidir el partit a Madrid i que s'exclou de disputar el lideratge a Pablo Casado per arribar a la Moncloa. Les seves paraules arriben en plena guerra freda entre ella i la direcció de Génova, que ha vist com en les últimes setmanes la presidenta madrilenya li contraprogramava la preparació de la convenció –que havia de servir per rellançar el lideratge de Casado–, i obria el meló del lideratge del PP madrileny postulant-se per dirigir-lo nou mesos abans que es convoqui el congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sí, el donaré", ha contestat Ayuso quan els periodistes li han preguntat si donaria un missatge d'unitat durant la seva intervenció a la taula rodona entre presidents autonòmics del PP. I, efectivament, ho ha fet. Ayuso ha recordat la confiança que Casado li havia dipositat ja a les joventuts de Noves Generacions, però també quan va assumir les regnes del partit: la va nomenar portaveu de la formació i després la va triar perquè encapçalés la candidatura del PP a la Comunitat de Madrid. Així, la presidenta madrilenya ha volgut tallar de soca-rel els rumors sobre si li acabaria disputant el lideratge del partit a Casado en un futur, per acabar així amb "l'espècie d'infern polític i mediàtic" que, ha dit, ha viscut des que va postular-se per liderar el PP de Madrid.

L'aposta per Madrid

Ayuso ha assegurat que sap "meridianament" on és el seu lloc: Madrid. "I donaré el millor per Madrid, perquè Madrid és Espanya i perquè necessitem que tu arribis i siguis el president del govern", ha sentenciat, dirigint-se a Casado. "Perquè Madrid continuï creixent, és fonamental que facis el pas endavant i arribis a la Moncloa", ha afegit.

Des de primera fila s'escoltava totes i cada una de les seves paraules el mateix Pablo Casado. Ayuso havia sigut la més ovacionada quan havia arribat a la Ciutat de les Arts i les Ciències; entre crits de "presidenta", empentes i aplaudiments i mentre just dins l'auditori l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, intervenia en la taula rodona d'alcaldes. Casualitat o no. Fa poques setmanes, Génova havia situat Almeida en la cursa per presidir el partit a Madrid per intentar refredar les aspiracions d'Ayuso i treballar una candidatura consensuada, cosa que havia molestat a la presidenta madrilenya.

Pablo Casado amb Isabel Díaz Ayuso, Juanma Moreno i Alberto Núñez Feijóo a la convenció del PP a València

Ayuso ha tornat a rebre una nova mostra d'afecte, ja des de dins l'auditori, quan l'eurodiputada popular Dolors Montserrat l'ha presentat. La incomoditat de Casado era evident quan Ayuso ha agafat el micròfon, però la seva cara ha anat canviant a mesura que el discurs de la presidenta madrilenya ha avançat. Al final, el líder popular ha buscat posar-se al costat de la presidenta madrilenya al final de l'acte quan els fotògrafs han agafat les càmeres per captar la imatge de tots els presidents autonòmics.

“Ens falta marxa, Ayuso en té”, apuntaven alguns regidors populars andalusos abans que comencessin els actes, que també es confessaven fans absoluts de la presidenta madrilenya. La prova que el debat fa setmanes que ha quallat entre les bases del partit, tot i que des de la direcció insisteixen que no hi ha cap problema entre Casado i Ayuso. De fet, fonts de la cúpula conservadora expliquen que l’exemple és que tots dos havien dinat a la mateixa taula, on també hi seien la resta de presidents autonòmics populars. “Són amics”, insisteixen. No han rebel·lat, però, si coneixien prèviament el que diria Ayuso, malgrat admetre que era el missatge que la presidenta els havia traslladat internament.

“Era el que havia de fer”, apuntava un regidor popular després d’escoltar Ayuso. “No és l’escenari per airejar qüestions internes”, deia, en canvi, un dirigent autonòmic. “El nostre partit és lleial, no és un partit de cops de colze i travetes”, havia subratllat abans el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, abans de començar els actes de la convenció d'aquest dissabte.

La "reunificació" del centredreta

La presidenta madrilenya ha acabat eclipsant l'anomenat rearmament ideològic que el PP volia tirar endavant amb aquesta convenció. Abans del missatge de la presidenta madrilenya, qui ha donat la recepta per portar Casado a la Moncloa ha sigut el secretari general del PP, Teodoro García Egea: que el centredreta espanyol es reunifiqui entorn del PP. "Unir per guanyar, guanyar per governar", ha tornat a defensar Egea, que ha tret pit de la reestructuració que ha fet la direcció estatal del partit a tot el territori. Egea ha posat d'exemple els governs autonòmics del PP com Madrid o Andalusia (on els populars governen amb el suport de Vox), que el partit anomena "governs de la llibertat", com una alternativa al model socialista. "Els governs de la llibertat són una amenaça per a Pedro Sánchez", ha afirmat Egea.

I aquí, el secretari general del PP ha enviat un dard a Ciutadans per haver impulsat les mocions de censura de Múrcia i Castella i Lleó, que van acabar sent fallides. "Necessitem 176 diputats. És el nostre objectiu, la victòria", ha afegit Egea, en referència als escons que donen la majoria absoluta al Congrés. Un objectiu que Egea veu factible davant la desintegració del partit taronja, però també perquè el PP té Pablo Casado com a líder. El que és la seva mà dreta l'ha presentat com: "L'artífex de recuperar el PP i amb tu portarem el partit al punt més alt".

Múscul territorial

El PP ha volgut mostrar múscul i donar una imatge d'unitat portant a València alcaldes i presidents autonòmics. L'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha sigut el representant dels alcaldes catalans del PP a la convenció, on ha defensat la lluita contra l'ocupació il·legal, un dels pilars del seu mandat. De fet, només podia representar el PP català ell o l'alcalde de Pontons, Josep Tutusaus, perquè el partit només té aquestes dues alcaldies a Catalunya. A la tarda, també ha participat a la convenció el president dels populars catalans, Alejandro Fernández, que ha pronosticat que el partit creixerà en els propers anys, "com a la resta d'Espanya", ha dit. Casado tampoc s'ha escapat de les crítiques que li han arribat des de les seves pròpies files. La presidenta del PP a Lugo, Elena Candia, ha demanat al líder del partit que en la propera convenció hi hagi més presència de dones, com ja va fer Paula Gómez de la Bárcena aquesta setmana a la mateixa convenció.

La convenció va començar dilluns a Santiago de Compostel·la i ha passat per cinc ciutats diferents durant tota la setmana: Valladolid, Madrid, Sevilla, Cartagena i aquest cap de setmana València. A dos anys de les eleccions generals, l'objectiu de la cita és farcir de propostes programàtiques el partit, rellançar el lideratge de Pablo Casado i exhibir l'aval dels quadres territorials per recórrer el camí cap a la Moncloa. Ara bé, fins ara la convenció l'han acabat marcant les sortides de to i les polèmiques que han protagonitzat els convidats triats per Casado; des de l'expresident espanyol José María Aznar traient pit del colonialisme espanyol fins a l'escriptor Mario Vargas Llosa recomanant "votar bé" en unes eleccions.

stats