Política 08/09/2021

Casado refreda les aspiracions d'Ayuso de liderar el PP de Madrid

El líder popular evita posicionar-se a favor de la candidatura de la presidenta madrilenya

3 min
El president del PP, Pablo Casado, amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, durant un esmorzar informatiu a la capital espanyola.

MadridLa victòria sense pal·liatius d'Isabel Díaz Ayuso el 4-M no només va servir per consolidar-la a la presidència de la Comunitat de Madrid, sinó que la va impulsar com a aspirant a tot dins del mateix PP. Les eleccions van ser al maig, però fins la setmana passada fonts del seu entorn no van confirmar que Ayuso tenia intenció de presentar-se al congrés per presidir el partit a Madrid. La cúpula estatal, però, va eludir donar suport a les intencions de la presidenta madrilenya –tot i que mesos abans ho havia fet el secretari general del PP, Teodoro García Egea–. Una manera d'evitar que l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida, quedés fora de joc, però també d'intentar refredar l'auge d'Ayuso i frenar la creació d'un contrapoder al president del PP, Pablo Casado, que posés en qüestió el seu lideratge a dos anys de les eleccions generals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

És cert que no tot l'entorn d'Ayuso confirma que acabarà presentant candidatura per un congrés que està previst de cara a l'any vinent –no està convocat encara, però fonts del PP apunten que se celebrarà durant el primer semestre del 2022– i, de fet, ni ella mateixa ha volgut anunciar-ho públicament. La setmana passada, en la seva primera roda de premsa després de la reunió del consell de govern de la Comunitat de Madrid posterior a les vacances d'estiu, Ayuso va evitar donar cap tipus de detall sobre aquesta qüestió i es va limitar a dir que el congrés del PP madrileny és un assumpte que li "importa moltíssim". No va confirmar, però, si es presentarà per liderar el partit. "Casado i jo parlem cada dia i de tot", va afegir Ayuso.

El fet que diversos mitjans publiquessin les seves intencions ha posat pressió a Génova, que en els últims dies ha hagut de respondre les preguntes dels periodistes sobre aquest tema. Aquest dimarts, Ayuso seia al costat de Casado en l'esmorzar informatiu organitzat per Forum Europa a Madrid. A l'altre costat del líder popular, hi seia l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida. Casado tenia a banda i banda els dos pilars de l'èxit del PP a Madrid. I les dues cares que en realitat no vol que s'enfrontin per no obrir el partit en canal mesos abans de les eleccions autonòmiques i municipals.

Almeida ha evitat fins ara mostrar les seves intencions, tot i que no s'ha descartat com a candidat. Però Casado dimarts va voler incloure'l dins la cursa per dirigir el PP madrileny. El líder popular va dir que Ayuso i Almeida eren "dos militants molt qualificats" que tindrien "molt de pes" en l'elecció del nou president del partit a la Comunitat. Una manera de no donar suport explícit a Ayuso utilitzant la carta d'Almeida.

La tercera via

Ara bé, abans de l'estiu, l'alcalde madrileny es mostrava partidari d'una opció per dirigir el partit: l'anomenada tercera via. És a dir, la que existeix actualment i que es va haver d'adoptar per la dimissió de Cristina Cifuentes arran del cas màster. Quina és aquesta via? Doncs que no siguin Ayuso ni Almeida, sinó una tercera persona la que dirigeixi el partit. "Em mantinc en la tesi de la bicefàlia. Fan falta persones que s'hi dediquin al 100% i acabem de veure com Pío García Escudero i Ana Camins han reactivat el partit i demostrat que l'han revitalitzat", deia l'alcalde madrileny en una entrevista a l'ABC al maig.

És, de fet, l'aposta de Génova, i la que ha verbalitzat aquest dimecres el secretari general del PP. Teodoro García Egea considera que aquest model ha funcionat perquè suposa separar els càrrecs orgànics dels institucionals i que les persones que dirigeixen el partit s'hi dediquin exclusivament. A hores d'ara és l'expresident del Senat, Pío García Escudero, qui presideix el partit a Madrid. I ho fa fent tàndem amb l'actual senadora Ana Camins com a secretària general. Camins és una persona de confiança de Casado i fonts populars en destaquen el seu perfil gestor, però els costa de veure-la presidint el partit.

Amb aquesta via, Casado evitaria una pugna entre les dues cares del PP madrileny, però també frenaria la possibilitat que Ayuso assumeixi més poder dins el partit. Ara bé, a hores d'ara encara és tot molt prematur i no es descarta cap opció, tampoc una que inclogui els dos pilars del PP madrileny.

stats