Ayuso, sobre els indults: "Què farà el rei d'Espanya a partir d'ara? Els signarà?"

Ciutadans qualifica de "barbaritat" i "populisme" les paraules de la presidenta de la Comunitat de Madrid

2 min
La presidenta de la CAM, Isabel Díaz Ayuso, aquest diumenge abans de l'inici de la manifestació.

MadridLa presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha fet aquest diumenge unes polèmiques declaracions moments abans de l'inici de la concentració a la plaça madrilenya de Colón sobre el paper de Felip VI en els indults del presos polítics catalans. Ayuso, en un intent d'acusar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de convertir el rei en "còmplice" dels indults, ha acabat interpel·lant directament Felip VI, qüestionant que els hagi de signar i donant per fet que els podria no signar. "Què farà el rei d'Espanya a partir d'ara? Signarà els indults? El faran còmplice d'això?", s'ha preguntat Ayuso.

El que sembla una nova sortida del guió de la presidenta madrilenya en realitat és la posició que manté el PP. Fonts de la direcció del partit ja van apuntar fa dies que Sánchez "hauria de ser responsable" i no posar el rei en la dificultat d'haver de signar els indults quan s'aprovin al consell de ministres. La Constitució, però, no atorga al rei la capacitat de decidir quines lleis i decisions del consell de ministres signa i quines no. Segons la carta magna, la responsabilitat del cap d'estat és sancionar i promulgar les lleis. També els indults. En una monarquia constitucional, la responsabilitat de signar lleis i indults és una atribució formal, simbòlica.

Ayuso ha afirmat que el president del govern espanyol "ha passat de ser simplement un inspector a ser un còmplice del que està passant" i ha assegurat que des de Madrid es vol reivindicar "la unitat d'Espanya, la sobirania del poble, la Constitució i el paper del rei". La presidenta de la Comunitat també ha demanat a Pedro Sánchez que expliqui "què més faran" en relació a Catalunya i si s'optarà "per la via escocesa i la independència de Catalunya".

Les paraules de la presidenta madrilenya han sigut criticades sobretot des de Ciutadans, un dels tres partits de la triple dreta que han donat suport a la concentració de Colón contra els indults. Alguns dirigents han qualificat de "barbaritat" i de "populisme" les paraules d'Isabel Díaz Ayuso. "No sé si és més greu que la presidenta de la Comunitat de Madrid desconegui les limitacions que estableix la Constitució al rei o que prefereixi, en un nou rampell de populisme, posar el focus en la monarquia i descarregar Sánchez de responsabilitat", ha dit a Twitter el secretari d'organització de Cs, Borja González.

stats