La protesta contra els indults no omple Colón

Ayuso insinua que Felip VI podria no signar-los: “Què farà el rei a partir d’ara? Signarà els indults?”

5 min
Un manifestant amb una pancarta contra Pedro Sánchez ahir a la plaça Colón.

MadridNo va ser la multitudinària manifestació que la triple dreta s’havia imaginat ni es va repetir la foto dels líders del PP, Vox i Ciutadans junts. Aquesta vegada van preferir evitar-se i marcar perfil propi, però tots tres -Pablo Casado, Santiago Abascal i Inés Arrimadas- van participar ahir en la concentració contra el pla del govern de Pedro Sánchez d’indultar els presos polítics catalans. Formalment l’acte l’havia convocat la plataforma civil Unión 78, però les tres formacions de la dreta hi havien donat suport públicament. A més, rere la plataforma hi ha personalitats molt vinculades a la política, com Rosa Díez, Fernando Savater i María San Gil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi van faltar les banderes d’Espanya, de Vox i també franquistes, ni els càntics i crits de “Viva España ” i contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els indults. També hi havia una gran pancarta que deia “No és indult, és xantatge, el separatisme oprimeix els catalans”, però no es va aconseguir omplir tota la plaça i els seus voltants. La protesta amb prou feines va reunir unes 25.000 persones, segons la Delegació del govern espanyol, gairebé la meitat que a la manifestació del 2019, quan la triple dreta es manifestava contra la taula de diàleg que va intentar impulsar Pedro Sánchez. Aleshores la convocatòria ja va punxar respecte a les previsions.

La Policia Municipal de Madrid va elevar la xifra de participació de l’acte d’ahir a 126.000 persones, i els organitzadors a 200.000. Sigui quina sigui la xifra, aquesta vegada la dreta i la ultradreta no van aconseguir mobilitzar tanta gent com al 2019 en contra dels indults dels presos polítics. La concentració també va quedar deslluïda pels problemes tècnics amb el so, que van obligar a retardar 45 minuts l’inici de l’acte.

Rosa Díez, protagonista

Els discursos van estar protagonitzats per l’exdiputada d’UPyD Rosa Díez, l’escriptor Andrés Trapiello i el president del col·lectiu català S’ha Acabat, Yeray Mellado. Díez, molt aplaudida pel públic, va afirmar que “no callaran” davant la “traïció” de Pedro Sánchez d’“associar-se amb delinqüents”. “On s’és vist que el govern beneficiï els enemics declarats de la nació”?, va dit abans d’anunciar més protestes.

Durant les declaracions a la premsa davant la seu de Génova, molt a prop de la manifestació, el líder del PP, Pablo Casado, va rebre xiulets i crits de “Pablo Casado, ens has abandonat”. El president popular, més desdibuixat que el líder de l’extrema dreta, es va adreçar a Sánchez per demanar-li que “no vengui la sobirania nacional, la unitat nacional i la igualtat dels espanyols per un grapat de vots i per continuar a la Moncloa uns quants mesos més”. Mentre el PP es manifestava a Madrid, a la plaça d’Espanya, a Barcelona, els populars recollien signatures contra els indults. “No es pot premiar qui amenaça amb tornar a delinquir”, defensava el partit.

El líder de Vox, Santiago Abascal, més còmode que Casado en un acte amb molta simbologia del partit ultradretà, va demanar “unitat” als ciutadans per sobre de les sigles polítiques: “Sánchez és capaç de fer molt de mal, és important que tots els espanyols, per damunt de sigles polítiques, estiguem junts en aquesta plaça de Colón, on tornem un cop més sense por i sense vergonya de cap mena de foto”.

La líder de Cs, Inés Arrimadas, també va patir l’escridassada d’alguns assistents: “Traïdora! Fora! Et queden dos telenotícies!” Arrimadas, igual que Casado, va acusar Sánchez d’indultar els presos polítics per mantenir-se a la Moncloa, i va recordar que es va presentar a les eleccions assegurant que no indultaria “els colpistes”.

Des del PSOE, el secretari general del grup parlamentari, Rafael Simancas, va assegurar que l’acte de Colón “promou la discòrdia, la divisió i la confrontació”, mentre que el que convé és “concòrdia i unitat”. La manifestació no canviarà els plans del govern espanyol, que fins i tot podria avançar la data dels indults. Estava previst que el consell de ministres els aprovés al juliol, però la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, va assegurar ahir en una entrevista a La Vanguardia que es concedirien “aviat”.

Ayuso i els indults

Per la seva banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va tornar a situar-se al centre de la polèmica amb unes declaracions fetes moments abans de l’inici de la concentració de Colón sobre el paper de Felip VI en els indults. Ayuso, en un intent d’acusar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de convertir el rei en “còmplice” dels indults, va acabar interpel·lant directament Felip VI, qüestionant que els hagi de signar i donant per fet que podria oposar-s’hi. “Què farà el rei d’Espanya a partir d’ara? Signarà els indults? El faran còmplice d’això?”, es va preguntar Ayuso.

El que sembla una nova sortida del guió de la presidenta madrilenya en realitat és la posició que manté el PP. Fonts de la direcció del partit ja van apuntar fa dies que Sánchez “hauria de ser responsable” i no posar el rei en la dificultat d’haver de signar els indults quan s’aprovin al consell de ministres. La Constitució, però, no atorga al rei la capacitat de decidir quines lleis i decisions del consell de ministres signa i quines no. Segons la carta magna, la responsabilitat del cap d’estat és sancionar i promulgar les lleis. També els indults. En una monarquia constitucional, la responsabilitat de signar lleis i indults és una atribució formal, simbòlica.

Les paraules de la presidenta madrilenya van ser criticades sobretot des de Ciutadans. Alguns dirigents van qualificar de “barbaritat” i de “populisme” les expressions d’Isabel Díaz Ayuso sobre el rei.

“És una traïció a Espanya, els indults són per als toros”

Són les dotze del migdia, el termòmetre supera els 30 graus i el sol amenaça amb provocar lipotímies, però els manifestants aguanten estoicament esperant que comencin els discursos. Tot sigui per la unitat d’Espanya. “Vull que el senyor Pedro se’n vagi d’una vegada. No defensa Espanya. És un govern que defensa el separatisme, els terroristes. A Espanya no ho volem, això”, diu l’Evangelina, una senyora que ha anat a Colón -tot i la calor- amb una bufanda d’hivern de Vox.

L’acte no comença perquè el generador s’ha espatllat i la megafonia no funciona. Els polítics van arribant. L’exdiputada Cayetana Álvarez de Toledo hi assisteix acompanyada de l’escriptor Mario Vargas Llosa. Alguns dels manifestants volen fer-se fotos amb ells dos i durant una bona estona no poden avançar. Tothom sembla haver oblidat que hi ha una pandèmia i encara s’ha de guardar la distància de seguretat. “Cal protestar per uns indults concedits generosament i sense cap justificació”, afirma el Nobel de literatura.

Fora de la plaça Colón centenars de persones busquen refugi a l’ombra. Una família amb dos nens petits vestits de diumenge espera que comencin els discursos. El petit, de 4 o 5 anys, amb cara de no entendre res, pregunta a la mare què hi fan allà. “Som aquí per criticar Pedro Sánchez, que fa moltes coses dolentes”, rep per resposta. El nen no sap què dir i es posa a jugar amb la banderola amb els colors d’Espanya que porta.

Al costat, un home espera mentre debat sobre els indults: “És una traïció a Espanya. Els indults són per als toros. Ja n’hi ha prou de tanta ximpleria amb els fills de puta dels catalans”.

stats