Ayuso pacta amb Vox els pressupostos de Madrid

El govern madrileny es compromet a fer una auditoria dels recursos destinats als 'menes'

3 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ahir en roda de premsa.

MadridVox ja és oficialment el soci prioritari del govern d'Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid. La presidenta madrilenya va ser reelegida gràcies als vots del partit d'extrema dreta, i ara tirarà endavant els seus primers pressupostos autonòmics amb el suport del grup que lidera Rocío Monasterio. El govern madrileny i Vox han anunciat aquest dimarts un acord per als pressupostos del 2022 i en el qual l'executiu del PP fa concessions rellevants a l'extrema dreta com ara fer una auditoria de les subvencions que reben els centres de menors estrangers no acompanyats (menes) i el cost que tenen, i que està pressupostada amb 50.000 euros. Una proposta que respon al discurs racista que ha promogut Vox des dels seus inicis i que va tenir el seu exemple més gràfic en un cartell que criminalitzava els menors estrangers no acompanyats durant la campanya del 4-M.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És la plasmació pressupostària del pacte d'investidura", ha defensat el conseller d'Economia, Javier Fernández-Lasquetty, en roda de premsa aquest matí. "Significa estabilitat i confiança", ha afegit. En la mateixa línia, la líder de Vox a l'Assemblea de Madrid, Rocío Monasterio, ha agraït la "disposició" a negociar del govern madrileny i ha avisat: "Que l'esquerra perdi tota esperança d'entrar a Madrid. L'esquerra només porta ruïna". De fet, en les quatre pàgines d'acord, el govern del PP i l'extrema dreta també es comprometen a no acceptar cap de les esmenes que presentin els grups de l'esquerra: Més Madrid, PSOE i Podem.

A banda de l'auditoria dels recursos destinats als menors estrangers no acompanyats, l'acord, de 13 punts, també inclou un programa "d'auditories" de totes les subvencions concedides pel govern madrileny en els últims quatre anys, el cost del qual els dos partits han quantificat en 200.000 euros. A més, també han acordat que l'executiu d'Ayuso "estudiarà la possibilitat de personar-se en accions judicials que posin en greu risc la seguretat de ciutadans o propietats davant d'infraccions administratives o penals provocades per grups organitzats o individus", sense precisar quant costaria aquesta mesura.

Gratuïtat de l'educació no obligatòria

El govern madrileny també s'ha avingut a ampliar -en tres o quatre exercicis pressupostaris- la gratuïtat de l'educació en etapes no obligatòries, és a dir, en l'etapa de 0 a 3 anys i també en la formació professional de grau mitjà i de grau superior, a més del batxillerat. El conseller d'Economia, Javier Fernández-Lasquetty, ja va anunciar fa un mes que l'executiu madrileny preveia un augment del 18% de la partida destinada a garantir la gratuïtat de l'educació infantil de 0 a 3 anys, però a Vox li semblava insuficient. Per això, la partida ha acabat augmentant fins al 33%, i per a la resta d'etapes l'aportació creixerà fins al 25%.

El govern madrileny i Vox també han pactat estudiar la "col·laboració publicoprivada" per ampliar el sòl disponible que permeti ampliar l'oferta d'habitatge de lloguer. Iniciatives que l'acord recull de forma vaga i que caldrà veure com es concreten tenint en compte que fa un any el mateix Lasquetty volia renunciar a gastar 145 milions d’euros en sanitat, educació i habitatge. Vox i PP també han acordat destinar 5 milions d'euros més al pla de cures pal·liatives i un altre milió a les entitats que ajuden "dones adolescents embarassades" per "facilitar la seva maternitat", dues mesures que busquen soscavar tant el dret a l'avortament com a l'eutanàsia. El govern d'Ayuso, però, no ha cedit de moment en dues de les demandes de l'extrema dreta: la derogació de les lleis LGTBI que havia aprovat el govern de Cristina Cifuentes i l'aprovació de la llei d'igualtat que promovia el grup que lidera Rocío Monasterio a l'Assemblea.

Lasquetty, considerat "l’ideòleg de la dreta neocon madrilenya”, ja va anunciar fa un mes que l'executiu madrileny també preveia una retallada a Telemadrid per acontentar el partit d'extrema dreta. La proposta també s'ha materialitzat en l'acord que els dos partits han fet públic aquest dimarts. La retallada serà d'un 10%, cosa que comportarà un estalvi de 7,4 milions d'euros, segons els càlculs oferts pel govern madrileny. A més, també s'han compromès a una reducció del 10% de la despesa de promoció de les conselleries del govern i a fer una "anàlisi" de la viabilitat de la "fusió o supressió d'òrgans o entitats" del sector públic.

stats