Crònica
Política 02/03/2023

Ayuso fa de Rosalía l’antídot contra l’independentisme

Aznar reivindica la figura de la presidenta madrilenya com a contrapès a Pedro Sánchez

2 min
La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i l'expresident espanyol José María Aznar, en l'acte d'aquest matí a Madrid

MadridJosé María Aznar va abandonar la Moncloa l'any 2004, fa gairebé vint anys. No ha tornat a l'activitat institucional, però ni de bon tros ha deixat la política. Presideix la FAES, té encara ascendència al PP i dirigeix l'Institut d'Estudis Atlàntic, un centre on s'imparteixen estudis de postgrau sobre polítiques públiques. De polítiques públiques, però, se n'ha parlat poc, aquest matí, al Círculo de Bellas Artes de Madrid. Aznar havia convidat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, al primer Diàleg Atlàntic per la Democràcia que ha organitzat l'institut que presideix. La primera pregunta que ha hagut de contestar Ayuso ha estat com veu la situació política espanyola, i la resposta no ha estat cap sorpresa: dards al govern estatal i al seu "sectari" president, Pedro Sánchez. La sisena ja ha estat directament sobre l'independentisme i si "reforçant" la cultura i la llengua espanyola se'l desactiva. "Estic convençuda que sí", ha contestat Ayuso. I Rosalía pot ser determinant, segons la presidenta madrilenya, en aquest despertar de l'antiindependentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Generacions de catalans joves avui veuen com Rosalía és reconeguda a nivell mundial d'aquesta manera perquè fa que l'espanyol estigui de moda, que s'escolti a tots els racons del planeta", ha defensat. Segons Ayuso, això farà que "aquestes generacions" de joves catalans es preguntin en un futur: "¿Per què ens van enganyar tant, perquè ens van negar aquesta unió, perquè ens van tancar sota una política de la boina en la nostra pròpia regió?". "I buscaran culpables", ha sentenciat. Ara bé, tampoc vol que se centrin "en l'odi i en la culpa", ha dit, però sí que es preguntin per què van "ser enganyats".

La tesi d'Ayuso, i que subscriu Aznar, és que l'independentisme ha intentat "reescriure" la història d'Espanya. De fet, tots dos atorguen una capacitat d'influència al nacionalisme català enorme, i l'expresident espanyol, de fet, creu que fins ara han vençut les seves tesis i que la "idea històrica" de la nació espanyola ha quedat qüestionada. "No hem sabut fer-ho", ha lamentat. La hispanitat i la colonització d'Amèrica han tornat a aparèixer com a dos elements a reivindicar sense embuts. Ja ho ha dit el conseller delegat de l'Institut d'Estudis Atlàntic i exministre del Perú, Daniel Córdova, només començar l'acte: "No hi ha res per què demanar perdó". Les actuals generacions, per al tàndem Aznar-Ayuso, no veuen "el que ha suposat Espanya per al món". "El desconeixement d'Espanya per part dels espanyols ha portat a comprar totes les llegendes", ha dit la presidenta madrilenya, que es "nega" a seguir "comprant atacs" contra Espanya: "És el més totalitari que existeix".

El nom d'Alberto Núñez Feijóo ha aparegut un parell de vegades en tot l'acte, fent evident que Ayuso és la figura que millor encarna les tesis antinacionalistes i liberals d'Aznar: "Em sento molt identificat amb el que està fent a la Comunitat de Madrid [...]. Ayuso ha demostrat una capacitat de lideratge extraordinària, i que la seva feina i ajuda és indispensable perquè el canvi que desitgem per a Espanya es produeixi i que Alberto Núñez Feijóo sigui el proper bon president d'Espanya". I si Feijóo no hi arriba?

stats