Fiscalitat
Política 21/09/2022

Ayuso se suma a l'ofensiva de Moreno: "És incomprensible que Catalunya tingui dotze impostos propis"

El govern espanyol acusa el PP de promoure el dúmping fiscal i explora un impost a les grans fortunes

4 min
Ayuso ahir a l’Assemblea de Madrid.

MadridIsabel Díaz Ayuso ha aprofitat el filó obert pel president andalús, Juanma Moreno, per tornar a la càrrega contra Catalunya en matèria fiscal. La presidenta madrilenya s'ha tornat a erigir en la comunitat amb menys impostos. A més, ha abanderat l'eliminació de l'impost de patrimoni i ha defensat que el seu homòleg del PP a Andalusia hagi seguit la seva estela. Ayuso veu "incomprensible" que Catalunya tingui dotze impostos propis que, assegura, s'han "reinventat amb enginyeria fiscal". El PP secunda per complet la política fiscal d'Ayuso i, de fet, el vicesecretari econòmic del PP, Juan Bravo, ha defensat la competència fiscal entre les comunitats autònomes: "Competir és bo". L'anunci de dilluns de Moreno -que prepara una delegació a Catalunya per captar empreses que ja va anunciar el 2020, segons El Español- ha suposat obrir una altra vegada la batalla entre el model de fiscalitat del PP i el del govern espanyol, que aquest dimecres ha tornat a defensar l'harmonització d'impostos i ha acusat els populars d'apostar pel dúmping fiscal.

Per a Juan Bravo, eliminar l'impost de patrimoni "no va d'esquerres o de dretes", però per a la Moncloa és clarament una mesura que beneficia els més rics. "El govern d'Espanya no està contra res, sinó que practica una política fiscal molt lògica: l'impost de patrimoni grava els que tenen més capacitat econòmica", ha dit la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, en declaracions davant dels mitjans de comunicació al Congrés. Per a Ayuso, en canvi, es tracta d'un "impost anacrònic" que tenen només dos països europeus. Es tracta de Noruega i Suècia. Ara bé, hi ha tres països més que tenen impostos que graven també les grans propietats i actius financers: França, Itàlia i Bèlgica.

La presidenta madrilenya creu que l'impost de patrimoni "atempta contra la propietat i les famílies que estalvien i cuiden el patrimoni". I en aquest sentit, ha tornat a fixar la mirada a Catalunya: mantenir aquest impost i els dotze tributs propis suposen, per a la presidenta madrilenya, "traves per a l'empresa i l'autònom" i, per això, ha tornat a recordar que "no existeixen a la Comunitat de Madrid". Catalunya té, efectivament, aquests dotze tributs propis, però suposen només un 0,3% sobre el PIB. De fet, no és la primera comunitat que més recapta amb impostos propis sinó la cinquena, segons dades del Govern de l'any 2019. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha contestat des de Washington, on és de viatge oficial, als populars acusant-los d’utilitzar “la catalanofòbia fiscal” per “treure vots” en la seva batalla per la Moncloa. Ho havia fet abans també el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha afirmat que "les declaracions de Bonilla o Ayuso posen de manifest que alguns no tenen inconvenient en afeblir Catalunya per enfortir Andalusia o Madrid" i ha apostat per "marxar d'Espanya com més aviat millor". Tot i no voler entrar al debat sobre l'impost de patrimoni, sí que ha afirmat: "Si en algun moment aconseguim disposar d’un sistema de finançament just, potser llavors hem de plantejar-nos seriosament una reforma de l’impost patrimoni a Catalunya".

Harmonització i no recentralització

El ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va criticar la cessió d'impostos estatals a les comunitats autònomes perquè considera que suposa una "competència fiscal" entre comunitats i va apostar per una recentralització dels tributs. Les paraules d'Escrivá les va criticar el PP i també la Generalitat, i tampoc no van ser secundades per la Moncloa. De fet, aquest dimecres María Jesús Montero se n'ha desmarcat públicament i ha explicat que la postura del govern espanyol és defensar "l'harmonització" d'impostos, lligada a una reforma del model de finançament autonòmic, que eviti el dúmping fiscal d'Andalusia i Madrid. "Recentralitzar és qüestionar" que les comunitats autònomes tinguin determinades figures fiscals, ha matisat la ministra, mentre que harmonitzar implica "evitar que es produeixi una eliminació de tributs que arrossegui altres territoris d'Espanya amb menys capacitat econòmica a fer el mateix".

Han subscrit la tesi de Montero la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, que ha acusat Juanma Moreno d'haver iniciat una "competició fiscal que només beneficia els rics", i també la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha afirmat: "El regal fiscal que Andalusia fa als rics està impedient contractar més de 1.700 professors". Ara bé, des del PP mantenen que la política fiscal de Moreno i Ayuso no suposa "confrontar" amb altres comunitats (obviant la crida de Moreno Bonilla als empresaris catalans perquè s'instal·lin a Andalusia) i que simplement exerceixen les seves competències autonòmiques, ha dit Bravo. I en aquest sentit, la mateixa presidenta madrilenya ha tornat a amenaçar amb "emprendre totes les acciones que facin falta" si es veu "obligada a defensar l'autonomia fiscal de Madrid".

Montero obre la porta a un impost a les grans fortunes

Arran del debat obert sobre l'eliminació de l'impost de patrimoni, la ministra d'Hisenda ha afegit una derivada. Montero ha assegurat que l'executiu espanyol "explora" gravar les grans fortunes. "Seguim explorant la capacitat de major aportació de la gran riquesa del país, de la gran fortuna", ha afirmat. "Ho hem fet amb les energètiques, amb la banca i ho hem d'explorar amb les grans fortunes. Hem de demanar un esforç als que més tenen per seguir acompanyant la classe mitjana i treballadora", ha afegit Montero, que ha dit que el govern té més despesa perquè ha de fer front a la crisi de preus. El PSOE i Unides Podem ja van negociar un impost a les grans fortunes l'any 2020 per fer front a la crisi del coronavirus, però el tribut va quedar guardat en un calaix.

stats