Política 14/08/2019

Ayuso, investida presidenta de la comunitat de Madrid amb els vots de Cs i la ultradreta de Vox

La candidata del PP afronta la segona jornada de la seva investidura com a presidenta de la Comunitat de Madrid

A. Mascaró / G. Aranda
7 min
Ayuso cita Aguirre i Cifuentes al seu discurs d'investidura obviant la corrupció del PP de Madrid

Barcelona / MadridLa popular Isabel Díaz Ayuso ha sigut investida aquest dimecres presidenta de la Comunitat de Madrid amb els vots de Ciutadans, que entrarà al govern, i de la ultradreta de Vox, que es quedarà a l'oposició. Ho ha fet després d'un debat molt agressiu amb el líder de Més Madrid Íñigo Errejón, que ha demanat insistentment explicacions per les ombres entorn de la seva figura.

En la primera sessió del debat d'investidura va plantejar un programa de govern que buscava el suport del partit taronja, amb picades d'ullet a Vox, marcat per les polítiques liberals (es va comprometre a "la rebaixa fiscal més gran de la història") i amb la promesa de mantenir "tolerància zero" contra la corrupció.

En la seva primera intervenció en el ple, Díaz Ayuso ha girat com un mitjó les crítiques de l'esquerra en matèria de feminisme i se les ha fet seves. "M'enfronto als diputats més masclistes que m'he trobat en la vida, que fiquen la meva família [en el discurs] i [parlen] amb mitges veritats, desacreditant el projecte de llibertat de Madrid", ha dit la candidata en referència a Podem: "Per a ells només hi ha dones bones, les d'esquerres, i dones dolentes, les que es permeten no ser-ho", ha etzibat, i ha acusat l'esquerra de liderar "la campanya més masclista que s'ha fet contra una candidata".

Amb un discurs basat en l'atac als seus adversaris polítics i caricaturitzant els "mantres" de l'esquerra, Ayuso ha defensat la seva proposta, conscient que manté els suports malgrat que el pacte de PP, Cs i Vox per fer-la presidenta va trontollar per la petició de la Fiscalia Anticorrupció que s'investiguin els expresidents de la Comunitat Esperanza Aguirra, Ignacio González i Cristina Cifuentes pel cas de la Púnica. Tot seguit, diversos mitjans de comunicació van destapar informacions que relacionen la líder del PP madrileny amb la trama, així com el seu deute amb l'Ajuntament de la capital per no haver pagat l'IBI durant cinc anys, a més del sou que va cobrar de Madrid Network, entitat publicoprivada creada per Aguirre.

Serra (Podem) creu que Ayuso és "garantia" de continuisme d'Aguirre

L'esquerra ha carregat durant el debat contra Ayuso per aquestes informacions, i també contra Cs per haver permès la continuïtat d'un partit tacat per la corrupció al capdavant del govern. "Si la senyora Ayuso acaba dimitint, qui serà el nou president?", ha preguntat la líder de Podem Madrid, Isabel Serra, a Ignacio Aguado (Cs), en referència a la condició del partit taronja que si és imputada hagi de deixar el càrrec. D'altra banda, Serra ha insistit que "encara que es disfressi de novetat", l'escola de la candidata ha estat la gestió d'Aguirre i Aguado al capdavant del PP: "Ayuso es va criar entre corruptes i és la garantia de continuar el seu llegat", ha assegurat. La parlamentària també ha carregat contra la tendència d'Ayuso durant el debat d'investidura de desvincular-se del moviment feminista amb declaracions que reclamen anar "contra el masclisme, no contra els homes". "Insulten el feminisme", ha etzibat.

En la mateixa línia, Soledad Sánchez Maroto (Unides Podem - IU) ha pres el relleu a Serra per fer una crítica detallada del programa de govern d'Ayuso. Sánchez ha recordat que la baixada d'impostos no afecta la classe treballadora, sinó que "beneficia" les elits. "Ahir ens va parlar de moltes indústries, però no de la indústria de la pobresa", ha continuat. I ha afegit: "Som la comunitat més rica, però no estem a l'altura de les comunitats que s'assemblen a la nostra riquesa". "Ens tindrà en contra, i no n'hi passarem ni una", ha conclòs.

Per la seva banda, Díaz Ayuso ha exigit que es respecti la seva "presumpció d'innocència" i ha defensat també Vox, després que Serra qüestionés que el líder d'extrema dreta Santiago Abascal treballés en una fundació de la Comunitat de Madrid. "Potser ha treballat a la Comunitat de Madrid perquè ell i la seva família han patit l'assetjament d'ETA", ha assegurat.

Monasterio (Vox): "No hi ha res més modern que defensar la família"

La representant de Vox, Rocío Monasterio, també ha acusat l'esquerra de tenir "idees totalitàries" i ha defensat el seu suport al PP. "Hi ha moltes coses que ens separen de Cs i del PP, però preferim això que un govern del PSOE i els comunistes –ha asseverat–. Només hem demanat respecte pels votants de Vox".

"N'hi ha que no parlen de família perquè no en tenen, i ens diran que és de fatxes", ha dit Monasterio, carregant en la línia d'Ayuso contra "el consens progre": "No hi ha res més modern que defensar la família". La diputada ha reivindicat la formació d'extrema dreta com a representant de "l'espanyol corrent", "a qui parlen de natalitat i despoblació mentre aquí financen l'avortament amb els diners de tots els madrilenys i sense fer cap proposta", ha assegurat. "Ens devem a l'espanyol corrent a qui li diuen que és fatxa, que és nazi, perquè vol educar els seus fills en castellà", ha continuat Monasterio, que ha reivindicat les mesures acordades amb PP i Cs per "evitar que els polítics ens fiquin a casa nostra", entre les quals hi ha el "xec escolar" (que pretén garantir la lliure elecció de centre). També ha carregat contra els menors no acompanyats ('menes'), que el partit ha vinculat a la delinqüència: "¿No és de sentit comú que tots som iguals davant la llei, que una nació té fronteres?", s'ha preguntat Monasterio, que ha defensat el pacte amb Cs i el PP per revisar la política de creació de centres per acollir els 'menes'.

Després d'un discurs en què ha carregat durament contra el PSOE, en què s'ha dirigit a Ángel Gabilondo i li ha dit que "és un home intel·ligent en un partit equivocat", Monasterio ha anunciat que el seu compromís amb PP i Cs "s'acaba" amb la investidura. "No renunciarem a representar els nostres votants", ha conclòs.

Errejón: "Tinc la sensació que no té nivell per aguantar 15 minuts de debat"

El líder de Més Madrid, Íñigo Errejón, ha apuntat a Ciutadans per la seva aliança i per haver fet "una cosa tan rebel" (dit amb ironia) com investir una altra presidenta del PP, a la qual ha advertit que prometre el combat contra la corrupció és una fórmula que porta mala sort. Errejón s'ha defensat de les acusacions de "masclisme" d'Ayuso corregint-la per haver dit que els problemes de dones i homes són en general els mateixos i per no haver volgut parlar de violència masclista. "No l'hem qüestionat pel fet de ser dona, sinó perquè no dona explicacions", ha dit Errejón, que després ha recordat: "Als homes no ens pregunten si tenim previst ser pares, ni tenim por quan caminem pel carrer". Ayuso li ha donat irònicament les "gràcies" per explicar-li "el que és ser dona".

Errejón també ha qüestionat la idea de "llibertat d'educació" que en el pacte de dretes permet als pares evitar que els fills rebin xerrades i tallers sobre diversitat de gènere. "Llibertat no és escollir si els expliquen que gais i trans són persones com la resta i que no poden ser atacades per això o que els expliquin que és una malaltia", ha defensat. I tampoc ha donat per bo el concepte de llibertat d'escollir centre educatiu, perquè "un reposador de magatzem no pot pagar el col·legi britànic per al seu fill" i que per tant "la llibertat condicionada pels diners no és llibertat".

El líder de Més Madrid ha demanat a Ayuso que dediqui "almenys un minut" a explicar les publicacions que aixequen sospites sobre la candidata, que ha respost dient que tot es tracta de "calúmnies" i d'atacs a la seva família, pel préstec que va rebre el seu difunt pare de l'empresa subvencionada Avalmadrid.

En la rèplica, Ayuso ha repassat la trajectòria d'Errejón relacionant-lo constantment amb Veneçuela i l'ha definit com "el màxim traïdor de la política espanyola". "No tinc respecte per les seves idees", li ha dit, i l'ha acusat d'"intel·lectualoide".

Aguado acusa Errejón de ser "defensor de l'èxode més gran del segle XXI"

El discurs del futur vicepresident de la Comunitat, Ignacio Aguado, líder de Cs a la Comunitat, no s'ha centrat en defensar el paper del seu partit a la coalició sinó, sobretot, en criticar l'esquerra. Aguado ha acusat Errejón de "defensor de l'èxode més gran del segle XXI a Veneçuela" i de donar suport a dictadures, en la mateixa línia argumental d'Ayuso, que s'ha mostrat satisfeta de compartir govern amb la formació taronja.

En resposta a la petició de Rocío Monasterio que Cs reconegui l'acord amb l'extrema dreta, Aguado s'ha limitat a reiterar que els punts que va aportar Vox "no són incompatibles" amb el pacte amb el PP, després d'haver assegurat, passades les eleccions autonòmiques, que no negociarien ni pactarien amb el partit liderat a escala estatal per Santiago Abascal.

Gabilondo critica que Ayuso no tingui cap pla per afrontar la pobresa

El líder de l'oposició i guanyador de les eleccions autonòmiques, Ángel Gabilondo, del PSOE, ha criticat Ayuso per defensar que "Madrid està sent atacada" i per prometre un combat a les polítiques d'esquerra "en una comunitat que porta molts anys governada per un partit conservador".

"No veiem cap acció integral al seu programa per afrontar la pobresa", ha dit Gabilondo adreçant-se a la candidata a la presidència en l'últim torn de paraules abans de la votació d'investidura. Per Gabilondo, les polítiques d'Ayuso representen "un nou supremacisme" que premia aquells que més tenen, i ha assegurat que la candidata a la presidència va dur a terme "un discurs sense horitzó".

En un discurs més social que el d'Errejón i menys enfocat en les ombres que envolten Ayuso, Gabilondo ha dit que adora la seva família: "Sembla que aquí només tingueu família vosaltres". El líder socialista a la comunitat ha lamentat la manca d'inversió en I+D i en infraestructures hospitalàries, que ha dit que "recorda als plans de governs anteriors que no s'implantaven". "Crida l'atenció que el pacte entre PP, Cs i Vox sigui el pacte del silenci sobre la pobretat i la precarietat", ha lamentat Gabilondo.

"El socialisme és el període de crisi entre els governs del Parti Popular", ha respost Ayuso, que ha donat la raó a Gabilondo en que no poden apropiar-se de la reivindicació de les famílies, però li ha respost que ell "tampoc ho pot fer amb el discurs de les bones persones o de la pobresa". Ayuso, que ha reconegut el to "agradable, moderat i pedagògic" de Gabilondo, ha assegurat que el problema no és ell com a persona, sinó "el projecte polític" socialista.

"Jo agraeixo que m'estimin tant, però no he vingut a fer teràpia de grup", ha respost Gabilondo, que ha expressat amb ironia que per Ayuso "això de l'exclusió és un invent de l'esquerra radical per molestar". Davant les acusacions al govern socialista de no haver transferit diners a la comunitat pels menors no acompanyats, Gabilondo ha assegurat que la comunitat "no va reportar l'increment" d'aquests migrants. I ha deixat pel final Avalmadrid, "només un exemple que de vegades es creen organismes dubtosos amb diners públics" i no ha volgut posar en dubte la innocència d'Ayuso en els escàndols publicats, però ha demanat "informació" i ha reconegut que "està difícil obtenir-la". "Això no és un tema personal ni familiar", ha defensat Gabilondo, i ha demanat que "si es tanca Avalmadrid, s'expliqui perquè".

stats