Aznar matisa les seves crítiques a Casado i diu ara que el vol veure a la Moncloa

L'expresident espanyol va dubtar en un míting a Castella i Lleó dels nous lideratges i dels objectius del PP

3 min
Casado i Aznar en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'expresident espanyol José María Aznar ha hagut de córrer aquest dilluns al matí a intentar esmenar d'alguna manera la bomba que va llançar dissabte dins el PP. En plena campanya electoral a Castella i Lleó, el conservador, habitual en les sortides de to contra el seu propi partit, va posar en dubte Pablo Casado a l'atribuir l'auge dels populismes al fet que els ciutadans "no tenen un referent fort en qui confiar". Fins i tot va donar a entendre que no comprèn el rumb polític del PP al preguntar: "Molts cops sento que s'ha de guanyar perquè arribi no sé qui a la Moncloa. Escolti, la pregunta és, ¿i per fer què?" "Tinc un cert rubor al dir-ho per si es considera necessari: jo dono suport a Pablo Casado i desitjo que tingui èxit i sigui president del govern d'Espanya perquè crec que és el millor per a Espanya", ha matisat aquest matí entre rialles en declaracions a la Cope, en què no ha reprimit una riallada i ha dit que la seva intervenció de la discòrdia va ser "bona".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aznar ha rebutjat la interpretació en clau interna que s'ha fet de la seva intervenció al míting, però les crítiques velades al lideratge de Casado van provocar fins i tot una resposta del mateix líder del PP, que diumenge, sense esmentar directament l'expresident, va advertir que "l'arrogància i l'estridència no donen solucions". A ningú se li ha escapat que el seu míting es va convertir en una esmena a la gestió de qui va ser el seu assessor i delfí polític en el passat, però de qui s'ha anat distanciant políticament en els últims anys per exaltar el perfil de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso. Aquest dilluns, però, ha demanat unitat i que "es tanqui com abans millor" el conflicte intern pel control del PP madrileny. Justament, la dirigent conservadora també ha sortit al pas de la polèmica en declaracions a Antena 3 en què ha negat que Aznar donés "cap encàrrec" a Casado: "Si vol dir alguna cosa sense embuts, ho fa".

De padrí a figura incòmoda

La incomoditat que la figura d'Aznar genera actualment a Pablo Casado contrasta amb els anys en què l'expresident va erigir-lo en el seu preferit davant un Mariano Rajoy desgastat per la crisi i el Procés. El president del PP va ser el director de gabinet d'Aznar, que el 2018 el va arribar a definir com "l'esperança" d'Espanya. Les mostres d'absoluta sintonia que exhibien llavors contrasten ara amb una convivència ortopèdica als actes i les crítiques velades que li ha anat llançant en els darrers anys en les seves aparicions públiques.

Ja el 2020, en el context de la moció de censura presentada per l'extrema dreta al president Pedro Sánchez, Aznar va recordar que ell havia "deixat unit tot el que era a la dreta de l'esquerra": "Avui, aquest espai es troba fragmentat i en confrontació", i va recordar que "guanyar-se el jornal és responsabilitat de cadascú". De fet, aquest dilluns a la Cope s'ha refermat en el fet que la principal missió de Casado ha de ser "unificar el centredreta, no fraccionar-lo ni sembrar discòrdies". I fa un any ja va etzibar a El Mundo, recordant el seu pas pel govern espanyol –entre 1996 i 2004–, que en el passat el PP tenia "una idea i un projecte polític clars". Mentre que el desembre passat va fer evident la seva preferència per Ayuso quan va dir, en una entrevista a XL Semanal, que el "principal actiu" del PP és la Comunitat de Madrid, i la presidenta madrilenya "és la política més popular de tot Espanya, punt".

Però malgrat que Aznar és prolífic en els retrets –que més d'un cop han motivat una resposta de Gènova–, sempre evita nomenar directament Casado. Les seves crítiques a l'actual líder dels populars, però, són gairebé més directes que les que va dedicar durant el míting a Vox, el seu competidor a les eleccions, de qui va dir que busquen "solucions barates" i "populismes mentiders". Sigui com sigui, el posicionament de l'expresident espanyol no és anecdòtic ni gratuït, sinó que mostra l'opinió d'una part del PP amb reserves sobre la gestió del seu líder i les seves dificultats per combatre Vox com a adversari. Malgrat que, com recull Efe, fonts de la direcció estatal el definien aquest diumenge com un "líder incontestable", els retrets i adversaris de Casado van guanyant força.

stats