POLÍTICA
Política 04/02/2014

Hisenda nega que hagi canviat de criteri amb les balances

Fonts del Ministeri que dirigeix Montoro insisteix que donarà totes les dades perquè les autonomies que vulguin es facin els càlculs que creguin adients.

M.e.quetglas / M.colomer
1 min

BarcelonaNo hi ha hagut marxa enrere amb el canvi de càlcul de les balances fiscals. O almenys això és el que sosté el Ministeri d'Hisenda, consultat per l'ARA, després que hagués transcendit que publicaria també les balances fiscals tal i com les havíem conegut fins ara, amb el fluxos fiscals entre territoris inclosos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons les fonts d'Hisenda, el mètode de càlcul serà exactament el que va presentar l'economista Ángel de la Fuente divendres a Girona. Això és, incloure dins el nou càlcul dels comptes públics regionalitzats la balança basada en el mètode de càrrega del benefici, que computa no només la inversió de l'Estat al territori en qüestió. Aquest mètode també imputa als territoris la part proporcional dels serveis que manté l'Estat i que suposadament beneficien per igual a tots els espanyols, com és el cas de l'exèrcit, els Ministeris ubicats a Madrid, les ambaixades o la inversió a la xarxa de l'AVE, al marge del territori on s'executi la despesa.

Tota la informació

El Ministeri insisteix que el que sí que farà és fer públiques totes les dades que permetran als governs autonòmics que ho vulguin fer els càlculs que creguin convenients, inclòs el del mètode de flux monetari, que imputa a cada territori exclusivament la despesa que hi ha executat l'Estat. Aquest és precisament el mètode que vol evitar Montoro i que xifra en 16.000 milions el dèficit fiscal català. L'Estat ha publicat aquest dimarts a la web de l'Institut d'Estudis Fiscals les dades que han de servir per a fer els càlculs.

stats