LA NOVA CAMBRA
Política 30/01/2013

El ball de cadires del grup parlamentari de CiU

Fins a cinc dirigents esperen renúncies per entrar-hi

Oriol March
2 min
El ball de cadires del grup parlamentari de CiU

BarcelonaLa davallada electoral que CiU va patir la nit electoral del 25-N va ser un disgust col·lectiu -perdre 12 escons de cop i obtenir-ne només 50 després d'haver reclamat una majoria excepcional és un plat inesperat i de difícil digestió-, però també individual. Especialment per als integrants de les llistes nacionalistes que, amb les enquestes a la mà, es veien quatre anys més de diputats. "Les previsions més optimistes ens deien que a la demarcació de Barcelona podien arribar a entrar més de 37 representants de CiU", recorda un d'aquests diputats nacionalistes que es va quedar fora per poques posicions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns han tingut sort i ja han vist com les renúncies de determinats dirigents els han obert les portes del Parlament. És el cas de Joan Recasens (Unió) i de Maria Senserrich (valor emergent de CDC), que s'han vist beneficiats per les sortides d'Antoni Castellà -democristià i que repeteix com a secretari d'Universitats a les ordres d'Andreu Mas-Colell- i de Neus Munté, consellera de Benestar i Família, que ahir va renunciar a l'acta.

Fins al 34 per Barcelona

La direcció del grup de CiU, segons fonts consultades, espera que entrin a la cambra fins al número 34 per Barcelona. Això inclou Àngels Ponsa (CDC, número 29), Benet Maimí (Unió, número 30), Joan Morell (CDC, número 31), Roger Montañola (líder de les joventuts d'Unió, número 32) i Marta Pascal (presidenta de la JNC i número 34). El número 33, Gerard Figueras, va ser nomenat director del Consell Català de l'Esport i ja no recollirà l'acta. Maimí, Morell i Montañola -tots tres del Maresme- van ser diputats l'anterior legislatura, mentre que Pascal, que dirigeix la branca juvenil de Convergència des de l'octubre, s'estrenaria a la cambra catalana.

Des d'Unió donen per fet que l'entrada de Montañola anirà vinculada a la de Pascal. "CDC no vol, en cap cas, que entri el líder de les joventuts d'Unió sense que ho faci també la seva homònima convergent", asseguren fonts democristianes, que admeten que això també passa amb la resta, atès que no es vol trencar l'actual equilibri (37 diputats de CDC i 13 d'UDC). Ni Pascal ni Montañola tenen clar quan podran disposar de l'acta. Des d'Unió apunten que els democristians Ramon Espadaler, conseller d'Interior, i Mercè Jou, que podria tenir un alt càrrec a Govern, deixaran l'escó al llarg dels pròxims mesos.

Sense ordres de Mas

El dubte és, doncs, què faran els consellers de CDC. Santi Vila va renunciar a l'acta ahir a petició del president Mas. Però segons dirigents de CiU, no ha donat una ordre general adreçada a tots els membres del seu gabinet que també són diputats. Del trio que formen Irene Rigau (Ensenyament), Germà Gordó (Justícia) i Felip Puig (Interior), dos tenen números de cedir pas i deixar entrar els dirigents a la reserva. "No anirà més enllà de l'estiu", apunta un dirigent.

Qui no té intenció de plegar és Josep Lluís Cleries, conseller de Benestar durant l'anterior legislatura i que va ser substituït per Neus Munté . Tot i ser nou portaveu de CiU al Senat, Cleries, disgustat pel seu relleu, manté l'escó a la cambra catalana.

stats