Política 04/10/2017

Ballesteros perd la majoria a Tarragona per no haver condemnat les càrregues policials

El regidor d’Unió, Josep Maria Prats, trenca el pacte de govern i deixa el PSC i el PP amb un govern en minoria

Dani Revenga
2 min
Alejandro Fernández (PP), Josep Fèlix Ballesteros (PSC) i Josep Maria Prats (Unió), fins avui socis de govern a Tarragona

TarragonaL’únic regidor d’Unió Democràtica de Catalunya (actualment Units per Avançar) a l'Ajuntament de Tarragona, Josep Maria Prats, ha anunciat aquest dimecres que abandona l'equip de govern, que compartia des de febrer del 2016 amb els regidors del PSC i del PP gràcies a un pacte en el qual el seu vot era decisiu perquè la coalició de govern tingués majoria absoluta al ple. El regidor democristià, fins ara regidor de Cultura, argumenta en un comunicat que adopta aquesta decisió per la tímida resposta del govern municipal davant l'actuació i les càrregues de la Policia Nacional diumenge a la ciutat durant la celebració del referèndum d'autodeterminació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el comunicat, Prats argumenta que deixa el càrrec "per coherència, per lleialtat i, àdhuc, per dignitat personal", dona les gràcies als regidors de l'equip de govern i assegura que mantindrà el seu compromís "amb els pactes de ciutat per garantir l'estabilitat", en el que sembla una declaració d'intencions de no ser bel·ligerant des de l'oposició.

Aquesta és la interpretació que n'ha fet l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, en una compareixença en la qual ha reiterat que la dimissió, que ha lamentat, "no afectarà l’estabilitat del govern municipal". En la mateixa compareixença Ballesteros ha dit, ara sí, que "diumenge hi va haver un excés de violència policial, sense pal·liatius", i ha condemnat "rotundament" uns fets que ha qualificat d'"horrorosos". Ballesteros també ha assegurat que demanarà un informe detallat sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana durant l’1-O, davant de les acusacions de diverses veus que asseguren que van col·laborar amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil en l’organització de les càrregues.

ERC demana la dimissió de Ballesteros i l’expulsió del PP del govern municipal

La primera força política de l’oposició a reaccionar a aquesta nova situació ha sigut ERC, que ha demanat la dimissió de Ballesteros i l’expulsió del PP de l’equip de govern. Els republicans consideren que l’alcalde "no ha estat a l’altura del càrrec a l’hora de defensar les llibertats i la integritat física dels ciutadans de Tarragona". ERC considera que el paper de l’alcalde ha sigut "decebedor i lamentable", l’acusa de "covard i indigne del càrrec" per no haver defensat els tarragonins de les agressions sortint al carrer "com va fer l’alcaldessa socialista de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín".

El portaveu del grup municipal de la formació independentista, Pau Ricomà, ha anat més enllà i ha demanat la sortida del PP de l’equip de govern municipal. Segons Ricomà "és una vergonya que un partit que exerceix i justifica les agressions als ciutadans de Tarragona sigui al govern de la ciutat, no ens ho mereixem", ha dit.

Caldrà esperar els moviments de la resta de grups a partir d’ara. L’equilibri de forces a l’oposició, però, fa difícil pensar en una moció de censura, ja que amb Ciutadans i ERC com a principals forces un pacte de tots contra Ballesteros és impensable. I més si tenim en compte que el 2018 la ciutat s’enfronta al repte d’organitzar els Jocs Mediterranis, el gran argument del pacte d’estabilitat que ara es trenca.

stats