Política 12/01/2016

Baños renunciarà definitivament a l’acta de diputat

El cap de files al Parlament va condicionar el seu retorn al fet que l’hi demanés el partit, un gest que no es va produir

Laia Vicens
2 min
Baños renunciarà definitivament a l’acta de diputat

BarcelonaLa CUP començarà la legislatura amb el 40% del seu grup parlamentari renovat. La dimissió per motius personals del diputat per Lleida, Ramon Usall, i el pas enrere de Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta, forçat per l’acord amb Junts pel Sí, ja s’havien donat per fets, però ahir es va confirmar que Antonio Baños renunciarà definitivament a l’acta de diputat, segons va avançar TV3. El que va ser cap de llista de la CUP el 27-S va publicar una carta la setmana passada en què anunciava la seva dimissió en veure’s “incapaç” de defensar el veto irreversible que havia votat el seu partit. El canvi sobtat d’escenari, amb l’acord entre Junts pel Sí i la CUP, va fer aflorar veus a la formació que demanaven el retorn de Baños. Ho va expressar públicament el diputat Julià de Jòdar amb un “Bentornat, Baños!” a Twitter. El cap de files al Parlament, però, va condicionar el seu retorn al fet que l’hi demanés el partit, un gest que diverses fonts consultades per l’ARA afirmen que no es va produir durant el consell polític de diumenge. De fet, el sector més reticent a la investidura d’Artur Mas parla de certa “deslleialtat” de Baños amb la decisió “assembleària”, remarquen, de la CUP. Amb tot, fonts del partit i del Parlament asseguren que encara no ha entregat l’acta de diputat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dels deu diputats que van entrar en marxaran quatre. Usall serà rellevat per l’aranesa Mireia Boya, i Jòdar i Busqueta -faran tasques de suport al grup parlamentari- per l’activista especialitzada en migracions Mireia Vehí i Joan Garriga Nana, històric membre del partit a Sant Pere de Ribes. Fonts de la CUP asseguren que Pilar Castillejo, primera tinent d’alcalde de Ripollet, s’està pensant si relleva Baños.

Poble Lliure volia l’acord abans

Tot indica que qui liderarà el grup de diputats serà Anna Gabriel. En una entrevista a RAC1, va assegurar que amb el pacte amb Junts pel Sí i la investidura de Carles Puigdemont la CUP podrà demostrar que el procés “no és Artur Mas”. Un acord que per a Poble Lliure, l’organització vinculada a la CUP que s’inclinava obertament per investir Mas, “hauria pogut arribar abans” si les negociacions haguessin prioritzat “el contingut i no les persones”.

stats