Política 15/02/2021

Barcelona catapulta el PSC i situa Vox com a cinquena força

ERC perd l’hegemonia de les últimes tres eleccions a la ciutat i Cs es desdibuixa com a pol unionista

3 min
Barcelona 14F Resultats

BarcelonaL’efecte Illa s’ha deixat sentir a la ciutat de Barcelona, on després de quedar escombrat per Cs en les últimes eleccions al Parlament -marcades per la bipolaritat entre els blocs unionista i independentista-, el PSC va guanyar la partida ahir de forma clara. Els socialistes, amb el 23% dels vots, van aconseguir distanciar-se d’ERC (19%), que després d’imposar-se en les tres últimes eleccions a la capital -no ha pogut traslladar l’hegemonia a unes eleccions catalanes. El previsible frec a frec a tres entre aquestes dues forces i Junts per Catalunya no va ser tan ajustat a Barcelona, on els socialistes van començar a distaciar-se des de l’inici de l’escrutini. El PSC no guanyava unes eleccions al Parlament a la ciutat des de l'any 2003 amb Pasqual Maragall.

L’altra notícia de la nit, a part de la baixada de la participació respecte al 2017, és l’entrada amb força de l’extrema dreta de Vox a la ciutat, on ha obtingut el 7% dels vots i s’ha situat com a cinquena força desdibuixant Ciutadans. El partit taronja, que va aglutinar el vot unionista en les eleccions de fa tres anys, s’enfonsa ara fins a la setena posició.

La tercera formació més votada a Barcelona és Junts per Catalunya, amb un 17% dels vots. I la suma de les candidatures independentistes continua sent majoritària.  

Els comuns, amb un 9% dels vots, es mantenen en quarta posició tot i perdre 28.000 vots, i la CUP, amb un 6,9%, millora resultats a la capital, però es queda en sisè lloc per darrere de Vox. El PP es manté estable, amb un 5% dels vots, i el PDECat, que va quedar fora del Parlament, debuta amb un 2,8% de suports.

Sis districtes vermells

La candidatura liderada per l’exministre de Sanitat Salvador Illa ha aconseguit que el mapa de la ciutat es torni a pintar de vermell: guanya en sis dels deu districtes. Mentre que a l’Eixample, Gràcia, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi s’imposa la llista de JxCat. ERC, que en les últimes eleccions al Parlament s’erigia com la força més votada a Sants-Montjuïc i que en les últimes eleccions espanyoles guanyava en més de la meitat dels districtes, ara queda en segona posició a la majoria de zones de la ciutat i no s’imposa en cap, però és el segon partit més votat al conjunt de Barcelona.

Els socialistes, al seu torn, culminen amb el triomf d’aquest diumenge la tendència a la recuperació que havien començat a dibuixar ja en les últimes eleccions municipals, quan es van situar com a tercera força i van aconseguir vuit regidors que ara governen en coalició amb Ada Colau, i que van confirmar en les eleccions generals del novembre del 2019, quan van trepitjar els talons d’ERC.

Ahir la candidatura que encapçala Illa va superar de nou punts els resultats que els socialistes van obtenir en les eleccions post-1-O i post-155, quan, desdibuixats per Cs, van obtenir el 14% dels suports i no van ser la llista més votada en cap dels districtes de la ciutat. Tampoc en els que havien sigut els seus feus més forts, com Nou Barris, que ahir va tornar a ser el territori que més clarament es va pintar de vermell. Els socialistes hi van obtenir més del 33,7% dels vots.

Vox a Sarrià i a Nou Barris

Els districtes de Barcelona que han impulsat amb més força Vox són els que van donar més suport a la candidatura d’Inés Arrimadas el 2017: Sarrià-Sant Gervasi, on la formació ultra va obtenir l’11% dels vots, i Nou Barris, on amb el 9,4% dels suports queda com a quarta força, com també passa a les Corts. De fet, Vox ja va aconseguir en aquestes tres zones de la ciutat els seus millors resultats en les eleccions espanyoles del novembre del 2019.

La baixada de la participació, de més de 24 punts al conjunt de la ciutat, es va notar especialment a Nou Barris, on va caure gairebé 32 punts respecte al rècord del 2017, mentre que en zones com l’Eixample o Gràcia la punxada va ser més lleu, de l’entorn de 20 punts.

stats