Política 11/06/2018

Batet no preveu incloure el "dret a decidir" a la reforma constitucional que planteja

La ministra demana la implicació de totes les forces polítiques per canviar la carta magna

Ara
2 min
Batet demana a Podem que s'"oblidi" del referèndum a Catalunya

BarcelonaEl dret a decidir no entrarà en la reforma de la Constitució que vol tirar endavant el govern de Pedro Sánchez. La ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, ho ha explicat aquest dilluns en una entrevista a RNE. "No tenim en compte la possibilitat de preveure el dret a decidir", ha dit la ministra. De tota manera, Batet s'ha mostrat partidària de comptar amb la participació de les comunitats autònomes a l'hora d'impulsar aquesta reforma de la carta magna, ja que creu que seria "absurd" no fer-ho.

El govern espanyol vol reactivar la comissió territorial que van impulsar els socialistes l'any passat al Congrés per abordar la crisi territorial que viu l'Estat i que havia de servir com a preàmbul per a una possible reforma constitucional. En aquesta comissió, de fet, és on Batet voldria que les comunitats autònomes participessin i on també hi hauria d'haver la presència d'experts. En aquest sentit, ha emplaçat a totes les forces polítiques a formar-ne part. L'any passat Podem, el PNB, ERC i el PDECat van decidir abandonar l'òrgan. "Aquesta comissió necessita ser activada i necessita la participació de totes les forces polítiques", ha dit Batet, que ho ha aprofitat per reiterar la seva aposta per la "lleialtat i la confiança" en les comunitats autònomes.

Durant el cap de setmana la ministra ha plantejat una reforma constitucional "urgent, viable i desitjable" per fer front a la "crisi territorial" que viu l'Estat. Precisament, Batet considera que aquesta crisi ha augmentat per culpa de les polítiques dels últims anys del PP. "La crisi territorial no ha fet més que créixer perquè el govern d'Espanya va negar l'existència d'aquesta crisi i, per tant, va negar la possibilitat de fer política", ha retret al govern de Mariano Rajoy. Per això ha tornat a receptar fer "política" per abordar aquesta crisi.

stats