Política 01/04/2015

Els bessons jihadistes que estaven a punt de marxar a Síria declaren aquest dimecres davant el jutge

També ho faran els seus pares. Ahir dimarts van ser detinguts tots quatre a Badalona

Efe
2 min
Dispositiu de la Guàrdia Civil a Badalona durant l'operatiu contra el jihadisme / ACN

MadridEls bessons marroquins de 16 anys detinguts ahir dimarts a Badalona just abans de viatjar a Síria per enrolar-se en un grup jihadista, així com els seus progenitors, que coneixien les seves intencions, passaran aquest dimecres a disposició judicial a Madrid. Els dos germans, per ser menors, passaran durant el matí a disposició del Jutjat Central de Menors, mentre que els pares declararan davant el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, en substitució de Santiago Pedraz, magistrat que porta aquestes diligències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els bessons tenien previst sortir ahir al matí des de Badalona cap al Marroc, per viatjar després cap a la zona de conflicte a Síria, a través de Turquia, després d'haver contactat amb membres de xarxes de captació i enviament.

Els quatre membres de la família estaven sent investigats per l'alt grau de radicalització que presentava el seu entorn immediat, després que un germà dels dos menors morís el 2014 a Síria, on s'havia desplaçat captat per grups jihadistes i es va integrar a les files del grup terrorista Harakat Sham al-Islam, afí a l'Estat Islàmic o Daesh.

Els dos menors havien abandonat fa dos anys la seva formació acadèmica en un institut de Badalona per desplaçar-se a realitzar els seus estudis alcorànics a una madrassa –escola alcorànica– de Tetuan (Marroc).

Segons els investigadors, els dos nois estaven immersos en un procés de radicalització i, aprofitant les vacances de Setmana Santa, s'anaven a desplaçar a la zona en conflicte sirià-iraquià amb ple coneixement del seu entorn més directe, especialment de la seva mare, que era el membre més radicalitzat de la família.

En l'operació es van registrar un cotxe i dos habitatges, un a l'avinguda Amèrica i l'altra al carrer Juan Valera de Badalona, ja que la família estava en tràmits per traslladar-se a aquest segon immoble.

Amb aquests quatre detinguts, s'eleva a 31 el nombre de persones arrestades a Espanya durant els tres primers mesos de l'any per la seva suposada vinculació amb organitzacions jihadistes, enfront dels 40 de l'any passat, fet que demostra que el ritme de detencions ha augmentat molt notablement, segons dades del ministeri de l'Interior.

stats