Política 10/01/2015

Milers de persones reclamen a Bilbao la fi de la dispersió dels presos d'ETA

'Els presos bascos a Euskal Herria ara' és el lema amb el qual la xarxa Sare ha convocat la manifestació

Europa Press
2 min
Milers de persones s'han manifestat a Bilbao / AFP

BilbaoMilers de persones es manifesten pels carrers de Bilbao, convocats per la xarxa Sare, per reclamar la fi de la dispersió dels presos d'ETA. Poc després de dos quarts de sis de la tarda, han sortit dues columnes de manifestants, a la vegada, de l'Ajuntament de Bilbao i de la Casella per confluir a la plaça Zabalburu, precedits per furgonetes de Mirentxi, que transporten familiars de presos a les visites a les presons.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la mobilització, convocada amb el lema 'Els presos bascos a Euskal Herria ara', hi participen, entre d'altres, el president de Sortu, Hasier Arraiz, i dirigents de la coalició, com Matibi Ugarteburu i Niko Moreno; parlamentaris d'EH Bildu, com Oskar Matute i Rebeka Ubera; el diputat d'ERC Joan Tardà; i els secretaris generals d'ELA i LAB, Txiki Muñoz i Ainhoa Etxaide, respectivament.

Al manifest de la convocatòria s'hi han adherit més d'un centenar de personalitats de l'àmbit polític, cultural i social d'Euskadi. Quan conflueixin les dues marxes a la plaça Zabalburu es farà un acte "senzill, però ple de significat", segons els organitzadors, dirigit per Fermin Muguruza i Saroi Jauregi, amb la participació dels 'bertsolaris' Amets Arzallus, Maialen Lujanbio i Igor Elortza, així com els músics Agus Barandiaran, Rafa Rueda i Aire Ahizpak.

Fermin Muguruza i Saroi Jauregi, al costat dels integrants de Etxerat Hegoa Arakama i Maite Mangado, han llegit un comunicat en què han exigit el retorn a Euskadi dels reclusos.

"Per llei, als presos bascos els correspon estar a Euskal Herria, per humanitat els correspon estar al costat dels seus éssers estimats, i en nom de la pau els correspon estar a prop de la ciutadania basca, ara", han subratllat en un comunicat llegit en euskera, castellà, anglès i francès.

A més, per canviar aquesta situació i "avançar com a societat", han subratllat que el "pilar fonamental" passa per seguir "teixint i aprofundint una xarxa ciutadana que uneixi sensibilitats diverses". "Una xarxa que vagi més enllà de sigles i objectius polítics concrets", han insistit.

En aquesta línia, han incidit que s'està davant d'una qüestió "de drets humans que interpel·la el conjunt de la societat per traslladar alt i clar un missatge conjunt: 'Now, Euskal Herria". Finalment, els participants en la marxa han alçat centelleigs de llum conjuntament per traslladar "al món" que volen que els reclusos estiguin "aquí i ara".

stats