Política 11/01/2014

Més de 100.000 persones en la multitudinària manifestació a Bilbao pels drets humans, l'acord i la pau

La marxa, que en un principi havia de ser silenciosa, s'ha convertit en un clam en favor de l'amnistia i els drets dels presos

Joan Rusiñol / Oskar Bañuelos
3 min
Milers de persones participen a Bilbao en una manifestació multitudinària pels drets humans, l'acord i la pau / EFE

BilbaoMultitudinària manifestació a Bilbao aquesta tarda en favor dels drets humans, l'acord i la pau. Segons dades de la policia local, entre 100.000 i 110.000 persones han omplert els carrers de la ciutat en una marxa que s'ha convertit en un clam en favor de l'amnistia i els drets dels presos bascos. Ni els organitzadors −PNB i els partits d'EH Bildu: Sortu, EA, Aralar i Alternatiba− ni l'Ertzaintza no han fet pública cap estimació sobre l'afluència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la manifestació havia de ser silenciosa, aplaudiments espontanis han donat el tret de sortida a una marxa, que s'ha convertit en una autèntica marea de gent. Des de molt abans, però, la ciutat ja donava senyals que la convocatòria seria multitudinària: desenes d'autocars aparcats en carrers cèntrics, amb riuades de gent que s'anaven aproximant cap al punt d'inici.

Els aplaudiments i els crits s'han succeït per cada tram pel qual passava la capçalera de la manifestació. Familiars de presos s'han situat a banda i banda de la marxa i s'han fet sentir amb pancartes i proclames en favor de l'amnistia i l'acostament dels reclusos al País Basc. De fet, la marxa s'ha convertit en un clam a favor dels drets dels presos.

La prohibició de la primera manifestació prevista, convocada pel col·lectiu Tantaz Tanta [Gota a gota], ha acabat per donar més magnitud i ressò a aquesta segona que, finalment, la justícia espanyola no ha obstaculitzat: tres col·lectius de víctimes del terrorisme n'havien sol·licitat la cancel·lació.

Com estava previst, hi han participat els principals dirigents de les formacions nacionalistes basques, com Andoni Ortuzar, president del PNB, i Hasier Arraiz, el de Sortu. Les dues formacions ja van secundar la iniciativa en una compareixença de premsa conjunta ahir. El govern d'Iñigo Urkullu l'ha avalat de forma implícita però ha optat per no ser-hi. Davant les crítiques rebudes en les últimes hores des del PP i el PSOE, els penebistes han insistit en la idea de l'excepcionalitat del moment, que ahir ja va subratllar el president del partit, Andoni Ortuzar. El portaveu parlamentari, Joseba Egibar, ha admès avui a Radio Euskadi que per a molts simpatitzants del partit no és còmode sortir al carrer al costat de l'esquerra abertzale, però que cal dir "stop a l'Audiència Nacional" i posicionar-se a favor de la "consolidació del procés de pau". D'aquesta manera, ha marcat distàncies amb la marxa pels drets dels presos d'ETA que, tradicionalment, se celebra a Bilbao cada any en aquestes dates. Feia 15 anys que els independentistes d'esquerres i els nacionalistes que ara governen al País Basc no es manifestaven plegats. Cal remuntar-se als anys del pacte de Lizarra, quan els lideratges requeien en Xabier Arzalluz i Arnaldo Otegi.

El cert és que el no del jutge Eloy Velasco a permetre l'anterior concentració prevista −entén que l'organització convocant és successora de la il·legalitzada Herrira− ha obert la caixa dels trons entre els executius de Vitòria i Madrid evidenciant una tensió que ha anat creixent a foc lent. El cop de puny sobre la taula d'Ukullu autoritzant la presència del seu partit aquesta tarda a Bilbao demostra la preocupació pel rumb que ha pres la Moncloa i el ministeri de l'Interior, els quals acusa de no fer cap gest per respondre als passos que ha fet ETA i el seu entorn cap a l'abandonament de les armes i l'acceptació de les vies democràtiques. En canvi, el PP denuncia una "unió d'interessos" entre EH Bildu i el PNB, segons ha dit la presidenta de la formació a Euskadi, Arantza Quiroga. El Partit Socialista també censura l'acte d'avui, que qualifica de "fotografia innecessària" que aixeca una "barrera" entre els nacionalistes bascos i la resta. IU també se n'ha desmarcat.

A la marxa, que ha finalitzat poc abans de les 20.00 hores davant l'Ajuntament de Bilbao, hi ha hagut representació de partits catalans, com ERC i la CUP.

stats