Els bisbes catalans advoquen pel "diàleg" i la concessió dels indults

En un comunicat es mostren a favor d'aplicar "mesures de gràcia" per superar el conflicte

ARA
2 min
El president de la Comisió Permanent de la Conferencia Episcopal Espanyola , el cardenal Juan José Omella a una reunió el 6 de juliol de 2020

BarcelonaLa Conferència Episcopal Tarraconense, que reuneix tots els bisbes catalans, advoca pel "diàleg" i les "mesures de gràcia" davant el context social i polític a Catalunya. En un comunicat recollit per Europa Press, l'òrgan considera que "l'assoliment d'un ordre social recte que permeti el desenvolupament harmònic de tota la societat necessita alguna cosa més que l'aplicació de la llei". És per això que "cal proposar el diàleg sempre com a via efectiva que doni resposta a l'esperança de resoldre les divisions", assenyalen en l'escrit: "Si s'admet que dialogar sempre significa renunciar a les pròpies exigències per trobar-se en el camí amb les renúncies de l'altre, hi haurà avanços". En ple debat sobre els indults, la comunitat religiosa també s'inclina , doncs, per alliberar els presos polítics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els prelats defensen que tenir "sentiments de misericòrdia i perdó sincers", tot i "respectar la justícia", ajudarà a fer que "els acords que tots esperem s'assoleixin aviat". Els bisbes rebutgen les "actituds inamovibles que no ajuden a construir harmònicament la societat". A partir d'aquí, esperen que "la capacitat de diàleg començarà a aportar possibles solucions". Les deu diòcesis s'han pronunciat en aquest comunicat, i entre els bisbes catalans que el subscriuen hi ha l'arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, que també és el president de la Conferència Episcopal Espanyola.

Contra l'eutanàsia

En el seu pronunciament, els bisbes també s'han referit a l'entrada en vigor el 25 de juny de la llei que regula l'eutanàsia, i advoquen per la promoció de les cures pal·liatives i el desplegament efectiu de la llei de dependència per cobrir les necessitats dels malalts i la seva família. "No són eutanàsia aquelles accions, com la sedació, encaminades a mitigar el dolor o altres símptomes, ni tampoc la retirada o no aplicació de tractaments desproporcionats, inadequats o fútils", consideren en l'escrit. Tal com informa Efe, per abordar el debat sobre la llei van rebre la presidenta de l'Institut Borja de Bioètica i membre de la Pontifícia Acadèmia de la Vida, Margarita Bofarull, així com la directora de l'Institut Borja de Bioètica, Montserrat Esquerda. En el document, recomanen a tots els catòlics que signin un document de voluntats anticipades que rebutgi l'aplicació de l'eutanàsia i indiqui com volen ser tractats al final de la seva vida, i per això distribuiran un model de declaració a totes les parròquies i comunitats.

stats