POLÍTICA
Política 06/03/2012

Un empresari va suggerir que Blanco li demanaria "pondre" per a "la gallina" de les eleccions municipals

Les converses gravades incloses en el sumari del cas Campeón comprometen l'exministre de Foment

Efe
2 min

MadridL'empresari José Antonio Orozco, vicepresident del grup Azkar, va suggerir en una conversa telefònica al principal imputat en l'operació Campeón, el també empresari Jorge Dorribo, propietari de Nupel, que l'exministre José Blanco li demanaria "pondre" per a "la gallina" de les eleccions municipals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així figura en converses gravades per ordre judicial de la instructora del cas, Estela San José, que figuren en el sumari, al qual ha tingut accés Efe. El secret s'ha aixecat en les últimes hores, encara que no de manera total.

En la conversa, que va tenir lloc el 8 de novembre del 2010, José Antonio Orozco diu a Dorribo: "Blanco m'ha tancat la reunió per a l'1 de desembre [del 2010] i m'ha dit: 'Vindràs amb algú o vindràs sol?', i li vaig dir jo: 'Pepe, collons, jo vindré com tu em diguis. La persona amb qui estem desenvolupant això és Jorge Dorribo, de Lugo, però, és clar, no hi ha cap problema, al contrari, encantat que vingui, però prefereixo que vinguis sol que et vull comentar un tema'".

"Allò del Sigre doncs... El tema que és jo ja sé què serà, que és 'pondre'... la 'gallina' per a l'assumpte de les municipals, a veure si m'entens, que això... estant tots dos junts segurament no s'atreviria, però estant només jo em posarà el... [rialla de Dorribo] em segueixes?".

Dorribo li respon: "D'acord, cap problema", i Orozco: "D'acord, llavors".

El propietari de Nupel li respon: "Tu, per això, cap problema, el que sí que és important, collons, és que ell en això es mulli, perquè, tio, això, ell... l'hòstia", i Orozco respon: "Aquest, aquest és el tema, i llavors, mira... que sàpigues...".

Dorribo l'interromp i diu: "Oblideu-ho, que la resta no són engrunes, no, perquè d'engrunes no en té, res d'engrunes, però, hòstia, aquest és el gran negoci".

Orozco repeteix: "Aquest és el gran negoci. Bé, escolta una cosa...", i llavors Dorribo l'interromp i assenyala: "I aquí, tu, digues-li: et poso els municipals i et poso l'alcalde que tu em diguis, cabró".

"Exactament", li va dir Orozco.

Dorribo és el principal encausat en aquest cas. Mentrestant, la titular del jutjat número 3 de Lugo investiga José Antonio Orozco, que declararà al Suprem el proper dia 8 per la causa separada instruïda per l'alt tribunal, ja que afecta un aforat, l'exministre Blanco.

Inicialment, la jutge San José va obrir la investigació pels delictes de frau de subvencions i contra l'administració pública. En el cas hi apareixien implicats un grup d'empresaris –entre els quals, Dorribo i Orozco– que haurien establert relacions comercials entre ells i obtingut préstecs i subvencions de manera il·lícita de diverses administracions.

En aquesta operació també estan imputats dos exdiputats del Parlament gallec, Pablo Cobián (PPdeG) i Fernando Blanco (BNG), que també va ser conseller d'Indústria la passada legislatura, per la seva suposada relació amb l'empresari Dorribo.

stats