Poder judicial

El bloc conservador del CGPJ força que es debati portar a Europa la reforma de PSOE i Podem

La petició arriba després que tres de les quatre associacions judicials advertissin Brussel·les del "risc de violació greu de l'estat de dret a Espanya"

i
Ot Serra
3 min
Ple del Consell General del Poder Judicial per discutir la resposta a la reforma de la llei impulsada per PSOE i Podem

MadridCinc vocals del bloc conservador del Consell General del Poder Judicial han forçat que aquest dijous el ple debati portar a Europa la reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) impulsada per PSOE i Unides Podem que retalla les seves competències. El canvi principal és que l'òrgan de govern dels jutges en funcions no pot seguir fent nomenaments en places vacants. El moviment d'aquests integrants del CGPJ arriba una setmana després que tres de les quatre associacions judicials enviessin un escrit a la Comissió Europea advertint de la possibilitat que es produeixi una "violació greu de l'estat de dret a Espanya".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ángeles Carmona, Nuria Díaz, Juan Manuel Fernández, Carmen Llombart i Juan Martínez Moya han introduït a l'ordre del dia del ple que es debati dirigir-se a Brussel·les per abordar les següents qüestions: demanar col·laboració a la Xarxa Europea de Consells de Justícia perquè es pronunciïn sobre la reforma, dirigir-se a la Comissió Europea de cara a la preparació de l'informe sobre l'estat de dret del 2021 i "examinar els mecanismes de defensa de la independència judicial davant la limitació de competències atribuïdes constitucionalment al CGPJ".

L'ofensiva de la dreta judicial contra l'executiu de Sánchez continua mentre les negociacions de PSOE i PP per renovar el CGPJ es troben empantanegades. Des que el president espanyol va començar a explorar vies alternatives per intervenir en l'òrgan presidit per Carlos Lesmes, no han cessat els debats i comunicats sobre les iniciatives parlamentàries dels dos socis de govern. La proposta de reduir la majoria necessària per renovar el CGPJ va comportar un toc d'alerta des d'Europa i el ple va optar majoritàriament per no valorar-la, tot i que en un comunicat que va dividir els vocals va expressar que seguia amb "preocupació" els avenços de la iniciativa. Temien que pogués vulnerar la independència judicial.

Més tard, la proposta light de reforma va portar el CGPJ a reobrir el debat. De manera més majoritària, el ple va acordar instar el Congrés a demanar a Europa, a les associacions de jutges i fiscals i al mateix CGPJ el seu paper sobre la nova llei. La cambra baixa va tirar endavant la tramitació i ara la dreta judicial està disposada a lliurar batalla contra l'executiu, encara que això suposi que Brussel·les pugui posar en dubte l'estat de dret espanyol. En qualsevol cas, no seria una novetat perquè els informes del Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO) ja han avisat dels riscos de politització de la justícia a Espanya els últims anys.

Fer una "interpretació restrictiva" de les noves limitacions

A part de la intenció dels cinc vocals conservadors, el ple del CGPJ també tindrà dijous sobre la taula un informe sobre la reforma de la LOPJ sol·licitat per Lesmes. El gabinet tècnic conclou que la prohibició de fer nomenaments també ha d'afectar els càrrecs de la jurisdicció militar i que l'òrgan de govern dels jutges no podrà aprovar convocatòries per ocupar càrrecs de caràcter discrecional ni fer cap actuació destinada a facilitar la resolució d'un procediment per cobrir vacants.

En l'informe també se subratlla que, més enllà de la reforma de la llei, el CGPJ ha de seguir actuant de la manera més semblant possible a com ho faria si tingués el mandat vigent. "Les limitacions estan justificades en la mesura que afectin decisions que condicionin o comprometin les decisions del nou CGPJ o dificultin o impedeixin la seva revocació", diu el text. La resta de funcions s'haurien de continuar exercint i, per tant, caldria fer una "interpretació restrictiva" de les reformes aplicades amb la nova llei impulsada pel PSOE i Unides Podem.

stats